Hlavní obsah

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Premiér Petr Fiala (ODS) se rozhodl odvolat ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) poté, co vyšlo minulý týden najevo, že situace s digitálním stavebním řízením je ještě horší, než se čekalo. Na úterní schůzce pak Bartoš premiérovi předložil pirátské požadavky pro další fungování vlády, což Fialovo rozhodnutí ještě podpořilo. Novinkám to sdělil zdroj z Úřadu vlády.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Mělo to předehru minulý týden na vládě. Ministři dostali zprávu, ve které bylo, že digitální stavební řízení je ještě větší průšvih, než se říkalo. Že k jeho řešení bude potřeba spousta peněz a několik měsíců,“ popsal Novinkám zdroj z Úřadu vlády, který si nepřál být jmenován, ale jehož totožnost redakce zná.

Na úterní schůzce tedy premiér čekal, že mu Bartoš dodá seznam kroků, jak situaci vyřešit. Ten místo toho prý dál problémy stavebních úřadů bagatelizoval. Dodal naopak seznam požadavků pirátské strany, které by měly být ve vládě splněny.

Pirátské požadavky: školky i konopí

Jejich obsah nastínil v pondělí na facebooku předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

„Musíme pohnout s digitalizací stavebnictví a mít mandát to dotáhnout. Ivan Bartoš je v demisi jako stranický předseda, ale zůstává ministrem. Digitalizaci staveb musí dotáhnout. Rádi přijmeme opravdovou podporu od vládních stran, ale ne aby nadále přitápěly pod kotel, když máme výsledek dodat jako vláda,“ napsal Michálek.

Dalšími požadavky bylo dotažení zákona o dostupném bydlení a státní podpora na pět tisíc bytů, garance školek pro děti, aktualizace výuky na základních školách pro příští školní rok, snížení dotací pro velké byznysové skupiny, efektivní opatření proti kartelům a legalizace konopí.

Piráti si seznam napsali poté, co neuspěli v krajských volbách a získali pouhé tři mandáty z původních 99. Bartoš a zbytek vedení strany na to reagovali svou rezignací. Nové vedení má strana volit 9. listopadu. Už tento víkend však bude zřejmě hlasovat o odchodu z vlády, což je reakce na to, že Fiala Bartoše z vlády odvolal.

Bartoš ještě v poledne cítil podporu premiéra. Za hodinu bylo vymalováno

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám