Hlavní obsah

Zvířata se brodí po kolena ve vodě. Voda spláchla rezervaci divokých koní a praturů na Třeboňsku

Majdalena

Oči pro pláč, bezmoc, totální spoušť. První slova Josefa Svačiny, zakladatele přírodní rezervace velkých kopytníků u Majdaleny na Třeboňsku, kterou spláchla voda z řeky Lužnice. Divocí koně a pratuři se tu brodí po kolena ve vodě. Nejníže položená část rezervace je asi čtyři metry pod hladinou.

Foto: Josef Svačina

Divocí koně v zatopené rezervaci

Článek

„Jsme tady zvyklí na rozlévání řeky Lužnice kolem meandrů a zaplavování spodních luk, ale tohle jsme ještě nezažili. Jsou poničené ohrady, popadalo přes ně hodně stromů, a protože se nedostaneme do všech míst, možná ve spodní části rezervace odnesla voda vše s sebou. Manipulační technika včetně traktorů je pod vodou, zaplaveny jsou všechny zásoby balíků sena,“ řekl Josef Svačina.

V rezervaci podle něj žije deset klisen a jedno hříbě divokého koně a také dvě samice s jedním teletem zpětně vyšlechtěného pratura.

Foto: Jiří Svačina

Pratuři hledají suché místo.

Extrémní povodeň vyhnala Josefa Svačinu s manželkou z domu v neděli. „Bylo to rychlé, hasiči nám dali půl hodiny na sbalení nejdůležitějších věcí a museli jsme rezervaci opustit. Nyní jsme v Táboře. Zvířata, která tu chováme jsou opravdu divoká a nelze s nimi zacházet jako s běžně chovanými hospodářskými zvířaty. Umí být nebezpeční. A proto není možné je někam převážet,“ dodal Svačina.

Foto: Jiří Svačina

Zatopené stavení manželů Svačinových

Každý den je krmí

Z Tábora proto denně do rezervace dojíždí. Zvířata totiž musí nakrmit. „Každé ráno sem jezdíme. Chodíme po hranicích rezervace v broďácích a prsačkách, ale do zázemí se nedostaneme, jelikož některá místa jsou hluboká a je silný proud, že je nepřejdeme. Zvířatům zajišťujeme balíky sena. Divocí koně jsou velmi chytří, areál znají a při stoupání vody proto odešli do nejvýše položených míst. I tam je sice dost vody, ale pořád je to pro ně nejbezpečnější místo,“ popsal zakladatel rezervace.

Škody Josef Svačina bude sčítat, až voda opadne, což může trvat několik dní. „Ozvalo se mnoho lidí připravených ihned vyrazit a pomoci. Pomocné ruce budou určitě potřeba. Ochranářská společnost Česká krajina navíc vypsala sbírku na pomoc, a to na portále Pomahamekonim.cz. Lokalitu kolem řeky, a tudíž celou rezervaci není možné pojistit.

„Divocí koně i pratuři příchod povodně přežili, poničené je ale veškeré technické zázemí a bez něj nemůže rezervace fungovat“ uvedl Dalibor Dostál z Ochranářské společnosti Česká krajina.

Foto: Jiří Svačina

Divoký kůň se brodí vodou.

„Stále nám to dává smysl“

Josef Svačina se svou manželkou založil rezervaci v roce 2020, o rok později sem byla přivezena první zvířata. Budování jejich snu bylo ale velmi náročné. „A to jak z finančního, tak administrativního hlediska. Vše jsme hradili z vlastních prostředků, bez jakékoliv dotační podpory. Ale dávalo a stále nám to dává smysl,“ dodal zakladatel rezervace.

Svačinovi dříve chovali hospodářská zvířata, převážně ovce. Kvůli měkkému podloží kolem řeky Lužnice je ale nebylo možné na pastviny téměř pouštět. Hledali proto pro louky o rozloze přes 20 hektarů využití.

„Dcera, která se zajímá o ekologii a ochranu přírody, nám vnukla nápad do těchto podmáčených částí umístit divoké koně, kteří v tomto prostředí prospívají a podporují biodiverzitu krajiny. A to se nám za několik let opravdu potvrdilo,“ řekl Josef Svačina.

Král rybníků děsí obyvatele Lužnice. Někteří narychlo opouštějí své domovy

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám