Hlavní obsah

Místo peněz spousta zážitků. Dobrovolníci jsou na Olympijském festivalu nepostradatelní

Olympijský festival by se bez nich neobešel. Jsou všude, kde jsou potřeba. Na sportovištích, označují hrací karty, zajišťují servis v zázemí nebo se promění v maskoty. Dobrovolníci jsou nedílnou součástí festivalu, který se po dobu pařížské olympiády koná u jezera Most. Dohromady je jich 240.

Dobrovolníci Kateřina Lipčáková a Petr Vošta jsou sportovními nadšenciVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

„Snažíme se jim nabídnout něco, aby to pro ně bylo zajímavé i bez finanční odměny. Projekt samotný je pro ně velká motivace. Být tady, u toho. Jsou to lidé, kteří pomáhají sportu v té nejčistší podobě,“ řekl manažer festivalových dobrovolníků Tomáš Mirovský.

Jeho slova potvrdil dvaapadesátiletý Petr Vošta, který do Mostu přicestoval z Jablonce nad Nisou. V roli dobrovolníka jde o jeho druhý Olympijský festival. „Jsme prima parta bez ohledu na věk. Jsem mezi lidmi, se kterými je mi dobře, a navíc si mohu vyzkoušet sporty, které bych si asi jen tak nezkusil. To je pro mou duši sportovce výborný bonus,“ prozradil muž, který v civilu pracuje jako skladník. „V zaměstnání jsem si vzal dovolenou a přicestoval s celou rodinou,“ doplnil.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Dobrovolnice Kateřina Lipčáková ukazuje dětem z příměstského tábora, jak se hraje padel.

Někteří dobrovolníci jsou už na několikátém Olympijském festivalu. „To jsou srdcaři,“ podotkl Mirovský. Jiní letos podle něj zažívají premiéru. „Krásný areál u jezera přilákal velký počet nových dobrovolníků z okolí, kteří tímto způsobem chtějí podpořit svůj region,“ poznamenal manažer.

FOTO: Špotáková s lukem a pózování před Eiffelovkou. Olympijský festival je v plném proudu

Domácí

Srdcaři jezdí opakovaně, jiní mají premiéru

Z nedalekého Ústí nad Labem přijela osmnáctiletá Kateřina Lipčáková. Festival je její první dobrovolnickou zkušeností.

„Motivací pro přihlášení byl jednoznačně sport, který mám ráda, a tady mám možnost si některé druhy, když nemám směnu, osobně vyzkoušet. Zároveň se zde mohu věnovat dětem, což mě na tom nejvíce baví,“ uvedla letošní úspěšná maturantka.

Někteří z dobrovolníků přespávají po celou dobu ve stanovém městečku. Většina ale nepohrdne pohodlnější postelí v ubytovně. „Samozřejmostí je dvakrát denně teplá kuchyně plus nějaké svačiny podle toho, jakou mají směnu,“ ujistil manažer.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Dobrovolník Petr Vošta označuje hrací karty.

„Ubytování je super a vaří skvěle,“ potvrdila nadšeně Kateřina.

Podmínkou dobrovolnictví na Olympijském festivalu je chodit na směny alespoň devět dní a být starší 17 let. „Máme tady i opravdu seniorské dobrovolníky a jsou úžasní. Takže na věku opravdu nezáleží,“ pokračoval Mirovský.

Na věku nezáleží

Mladším lidem se podle něj zkušenost s dobrovolnictvím může do budoucna hodit i při hledání práce. „Zejména studentům to může pomoci otevřít další kariérní možnosti. Certifikát dobrovolníka dokládá, že jsou ochotní udělat i něco navíc, než co je bezpodmínečně nutné,“ připomněl Mirovský a dodal, že není výjimkou, že dobrovolníci navazují další spolupráci se sportovními svazy, kterým na festivalu pomáhali.

Dobrovolníci jsou v areálu festivalu v červených tričkách nepřehlédnutelní. Vždy jsou ochotní poradit nebo s čímkoliv pomoci. Návštěvníci si toho cení. „Zatím na ně nemáme žádné stížnosti,“ uvedl na závěr manažer.

Prezident Pavel si u jezera Most vyzkoušel několik olympijských sportů

Domácí

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Výběr článků

Načítám