Hlavní obsah

Místo digitalizace chodí na Prague Pride, vysvětluje volební debakl Pirátů jejich bývalý marketér

Jedním z poražených uplynulých voleb do Evropského parlamentu jsou Piráti. Po volbách budou mít místo tří pouze jednoho zástupce v europarlamentu a se ziskem 6,2 % hlasů se zařadili až na šesté místo. Co bylo příčinou neúspěchu? Kam strana směřuje? A jak se k Pirátům hodí ministr zahraničí Jan Lipavský? I to bylo jedno z témat úterního živého vysílání podcastu Hlas na poušti, kde bez politické korektnosti diskutovali politický a ekonomický komentátor Ondřej Tesárek, spisovatel a marketér Jakub Horák a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Na záznam celého podcastu se můžete podívat na konci tohoto článku.

Hlas na poušti: Piráti, jejich kampaň a co dál? Video: Novinky

Článek

Ještě před volbami platilo, že Piráty v Evropě reprezentovalo trio Peksa, Kolaja a Gregorová, po volbách zůstane v Bruselu pouze poslední jmenovaná. Markéta Gregorová získala přes 23 tisíc preferenčních hlasů a z pozice dvojky kandidátky nakonec přeskočila lídra Marcela Kolaju. Pro Piráty jde o drtivou porážku.

„Sbohem Piráti, byla to s vámi pěkná dekáda,“ komentuje Tesárek jejich volební výsledek. Proč k takovému výsledku došlo, hodnotí i Horák, který se na volební kampani Pirátů podílel v roce 2017.

„V celé té kampani tehdy nebylo ani slovo o menšinách, pohlavích, Green Dealu a těchhle věcech. To bylo celé postavené na moderní a digitálně propojené společnosti, to znamená digitalizace, míň byrokracie a více svobody. Celé se to tvářilo jako parta mladých kluků a holek, kteří chtěli jít a makat na tom, aby se zlepšila ekonomika,“ popisuje tehdejší předvolební kampaň Horák s tím, že zcela postrádala levicové akcenty.

Piráti navrhnou na eurokomisaře vykroužkovaného Kolaju, STAN s nominací otálí

Eurovolby

„Ty se do toho dostaly až poté, co ti tři výtečníci byli zvoleni do Evropského parlamentu, kde zasedají ve frakci Zelených. Najednou se sem začaly tahat tyhle věci. Piráti byli vidět na akcích jako Prague Pride a Konsent. Vzpomeňte si na Markétu Gregorovou s transparentem ‚Chceš prcat?’… od nich se čekalo, že budou zlepšovat ekonomiku a stala se z toho ideová bojůvka, a to je i výsledek těch eurovoleb,“ myslí si Horák. Podle něj tvrdé jádro voličů, kterým se vyhraněnost Gregorové líbí, dalo své favoritce preferenční hlas.

Lipavský není identitářsky Pirát

Ve studiu pak všichni tři řešili budoucnost strany, ve které to po volební blamáži skřípe. Strana však nadále může spoléhat na osobnosti typu šéfa strany a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše či ministra zahraničí Jana Lipavského.

„Pozor, Lipavský není identitářsky Pirát. Identita Pirátů v tuhle chvíli je nežijte, buďte zelený a jezděte na kole. To je Hřib plus europoslanci. Lipavský ať přejde do jiné strany. Jeho si nikdo nedokáže spojit s tím, že reprezentuje Piráty. Je solidní, byla od něj malá až nulová očekávání, překvapil…kariéru může úspěšně dokončit v jiné straně,“ myslí si Tesárek, který kritizuje i předsedu Bartoše za zřízení výboru pro regionální politiku.

„Zakládat výbory v 21. století, když máš digitalizovat a rušit agendy státu. Sorry, konec, svoji šanci promrhali,“ dodává bez milosti Tesárek.

KOMENTÁŘ: Děravá pirátská kocábka se zplihlou plachtou – Alex Švamberk

Komentáře

Celá stominutová debata, ve které šla politická korektnost stranou a je přehlídkou mnohdy ostrých názorů účastníků, se věnuje nejen tématům z voleb do Europarlamentu, ale dotýká se i domácí politiky a situaci například v Německu.

Podívejte se na záznam zde:

Záznam: Hlas na poušti Video: Novinky

Záznam debaty najdete také v podcastových aplikacích v rámci podcastu Hlas na poušti.

Související články

Výběr článků

Načítám