Hlavní obsah

Ministr zřídil expertní skupinu, která má dohlédnout na to, aby se v oboře netýrala zvířata

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) rozhodl, že na oboru Březka bude dohlížet skupina odborníků na lesnictví a myslivost. Jedním z hlavních úkolů podle ministra bude, aby se neopakovalo týrání zvířat, kterého se dopouštěl bývalý šéf obory Libor Beníček. Ten v pondělí ve své funkci skončil.

Policie a veterináři řeší brutální týrání zvířatVideo: Jiří Forman, Radim Vaculík, Novinky, Aktu.cz

Článek

„Že s dotyčným oborníkem byl ukončen pracovní poměr, to považuji za správný krok,“ uvedl ministr.

Beníček je zachycen na videu, jak bodá klackem do odchycených koček. Následně je popraví výstřelem a neušetří ani tchoře tmavého. Při konfrontaci se vymlouval, že kočkám chtěl z klece pomoci ven, pasti přitom byly zavřené.

Video zveřejněné Novinkami uplynulý čtvrtek už stálo Beníčka místo. Na konci se s ním dohodl šéf Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) Vít Šrámek. Obora totiž spadá pod tento ústav, který je zase zřizován ministerstvem zemědělství.

Kvůli jednomu týrači vznikne dohledová skupina

V úterý se Výborný potkal se Šrámkem a rozhodl, že na správné hospodaření v oboře Březka bude nově dohlížet expertní skupina Obory. Tu bude tvořit několik nezávislých expertů na lesnictví a myslivost, zástupci vědeckých oborů VÚLHM a jeden člen dozorčí rady VÚLHM. Dohlížet mají nejen na hospodaření.

„Jedním z hlavních úkolů nově zřízené skupiny bude zajistit, aby se neopakoval nedávný případ, kdy na videu vidíme zaměstnance obory při usmrcování koček. Rozhodně nestrpím jakékoli týrání zvířat a špatné zacházení s nimi,“ uvedl Výborný.

Záběry týrání zvířat rozčílily ministra Výborného: Takový člověk nemůže řídit oboru

Domácí

Ministr Šrámka pověřil, aby zajistil řádný chod obory Březka, v nejbližší době má být na pozici nového vedoucího obory vypsáno výběrové řízení. Výborný také zvažuje možnost převodu obory Březka pod státní podnik Lesy ČR. Od září mají v oboře pokračovat akce pro veřejnost a školy.

Policisté už dění v oboře Březka prověřují pro možné spáchání zločinu týrání zvířat, za něj hrozí v případě obvinění možným pachatelům až šest let vězení. Beníček už ve funkci skončil, zaměstnancem nicméně zůstal dělník Václav Žáček, který se měl na týrání také podílet.

„Tam je vidět odstřel zvířete ve sklopci. Abych mohl dát okamžitou výpověď, musím mít v ruce hodnověrné důkazy o porušení zákona. Ty se obávám, že u pana Žáčka v tuto chvíli nemám. Ve chvíli, kdy si vezme průměrného právníka, celé se to obrátí vůči ústavu,“ řekl k tomu Šrámek.

Šéfa státní obory Březka kvůli brutálnímu týrání zvířat vyhodili

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám