Hlavní obsah

Ministerstvo zruší některé vstupní lékařské prohlídky

Při změně zaměstnání už by lidé pracující v kancelářích a obecně nerizikových profesích nemuseli na povinnou vstupní lékařskou prohlídku. Podle resortu zdravotnictví prohlídky neplní svůj účel a zatěžují lékaře, kteří musí posudky vydávat. Úleva čeká i rodiče, kteří nebudou muset žádat lékaře o potvrzení kvůli škole a sportovním kroužkům svých dětí.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Když bude zaměstnanec přijat, bude se na něj pohlížet jako na zdravotně způsobilého, dokud nebude prokázán opak,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Vstupní pracovnělékařské prohlídky budou dobrovolné pro první kategorii pracovníků, tedy ty, jejichž práce není považována za rizikovou. Pokud budou chtít, mohou o ně požádat, a zaměstnavatel by jim měl vyhovět.

„Zaměstnavatel musí v takovém případě vystavit žádanku a uchazeč o zaměstnání musí prohlídku podstoupit,“ uvedl šéf odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Povinnost se v současnosti týká asi 1,8 milionu zaměstnanců.

Ministerstvo už dříve u této kategorie pracovníků, kteří nejsou vystavováni nadměrnému hluku, vibracím nebo třeba prachu, zrušilo pravidelné prohlídky, ze stejných důvodů. Jen výjimečně se při nich přišlo na nějaké zdravotní problémy, které by měly vliv na práci, šlo spíše o formalitu.

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Domácí

Vítají to i praktičtí lékaři, kterým odpadne další administrativa s vystavováním lékařské zprávy nebo výpisy ze zdravotní dokumentace pro závodního lékaře. V konečném důsledku tím ušetří i pacienti několik stovek korun za výpis.

To platí i pro rodiče. Ministerstvo se chystá zrušit i povinné vyžadování potvrzení o zdravotní způsobilosti, které musí rodiče dětí dokládat kvůli lyžařským výcvikům, plavání i dalším sportovním aktivitám.

Vyžaduje se třeba při nástupu na některé střední školy. To by mělo odpadnout u oborů, kde není žádné zdravotní omezení. Povinnost zůstane typově u zdravotnických nebo třeba chemických oborů. „Přinese to i finanční úsporu pro rodiče,“ tvrdí ministerstvo.

Úleva nastane i u sportu. Zdravotní způsobilost budou dětští praktičtí lékaři posuzovat jen u „sportovních profesionálů“, pro které je to nezbytné. Pro volnočasové sporty a kroužky to už nebude potřeba.

Originál si nechat

Zvýšit povědomí mezi rodiči slíbilo už dříve i ministerstvo školství. „Ministerstvo požádalo základní školy, aby prostřednictvím výchovných poradců či kariérových poradců informovaly žáky a jejich zákonné zástupce o tom, u kterého oboru vzdělání potvrzování zdravotní způsobilosti není stanoveno,“ uvedl tiskový odbor resortu.

V mnoha případech ale rodiče zapomenou, že stačí na nejrůznějších akcích poskytnout jen kopii. Platí to i pro letní tábory, pro které praktici potvrzení vydávají dětem také. Potvrzení od pediatra totiž platí zpravidla až dva roky.

Nová pravidla by měla začít platit od ledna příštího roku, pokud zákonodárci stihnou novelu projednat.

Méně papírování? Lékaři chtějí změny u potvrzení pro školy

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám