Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra dostalo z rozpočtu 1,95 miliardy navíc

Vláda navýšila rozpočet ministerstva vnitra o 1,95 miliardy korun. Peníze podle něj pomohou zajistit bezproblémové fungování policie a hasičů. O dalších investicích do bezpečnosti bude jednat při přípravě rozpočtu na příští rok.

Foto: Novinky

Vít Rakušan

Článek

„Jsou to peníze, které jsou nezbytně potřeba i v souvislosti s bezpečností i na základě tragických kauz, kterých jsme byli svědky,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Podle něho budou správně použity. O jejich potřebě jednal s ministrem vnitra Vítem Rakušanem i policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

O navýšení rozpočtu na letošní rok žádalo několik ministerstev. Vnitro je podle médií chtělo na zajištění vnitřní bezpečnosti, boj s dezinformacemi a kyberkriminalitou nebo na agendu migrační azylové politiky.

Investice do bytů

Kabinet schválil i program pro investice obcí a krajů do nájemních bytů. Začne v říjnu, do poloviny roku 2026 v něm bude k dispozici sedm miliard korun.

Dalších 3,5 miliardy korun by měla od příštího roku uvolňovat Národní rozvojová banka, řekl po jednání kabinetu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministr zároveň upozornil, že podpora nebude čistě dotační, ale bude založena spíš na využívání návratných finančních nástrojů, jako jsou výhodné půjčky. To podle Bartoše umožní zajistit dlouhodobou podporu pro vytváření obecních a krajských bytových fondů pro dostupné nájemní bydlení.

Schodek rozpočtu v pololetí klesl na 178 miliard. Výběr daní je vyšší, než se čekalo

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám