Hlavní obsah

Ministerstvo uvažuje o odkoupení budovy psychiatrie v Lounech

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech čeká mnoho let na opravy a modernizaci. Majitel budovy se však k opravám nemá a státu došla trpělivost. Resort zdravotnictví zvažuje, že by nemovitost odkoupil. Na nedůstojné podmínky před časem upozornil i zástupce veřejného ochránce práv.

Foto: Mapy.cz

Budova dětské psychiatrie v Lounech

Článek

„Jsou dvě možnosti. Buďto to celé odkoupíme, anebo zvýšíme částku ve smlouvě o pronájmu s podmínkou, že to začnou opravovat,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Kolik by to mohlo stát, neupřesnil.

Lounská dětská psychiatrie je jednou ze tří dětských psychiatrií, které zřizuje stát. Platí tam ale za pronájem prostor, nevlastní je. „Po revoluci se tam bohužel stala spousta nešťastných kroků, které vedly k tomu, že je léčebna v pronájmu, pozemky kolem se nedají využít a tím pádem se budova nedá opravovat, protože není státní. Nejde to za státní peníze ani z dotačních titulů,“ vysvětlil Válek.

To by se mohlo změnit. Jednání s firmou Clinic Louny jsou podle Válka v plném proudu. Pokud by zkrachovala, je ministerstvo ochotno postavit léčebnu někde jinde v Lounech „na zelené louce“.

„I to je možnost. Že dojde k výměně a můj nástupce začne stavět novou léčenu, což si myslím, že by měla být finální fáze,“ uvedl ministr.

O tom, že je lounská psychiatrie ve špatném stavu, se mluví už více než deset let a sám Válek už loni sliboval, že bude situaci řešit. Navzdory snahám vedení nemocnice o zlepšení upozornil koncem loňského roku na „neutěšené prostředí“ znovu zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm. Zdůraznil, že ministerstvo ví o tristní situaci v Lounech minimálně od roku 2012, kdy tam kancelář veřejného ochránce práv udělala systémové šetření.

Stát hledá řešení dlouho. Praha si vybuduje síť péče o děti s úzkostmi sama

Domácí

„Současný stav, kdy například chybí dveře do pokojů, a dokonce i na toaletu či do sprch, je absolutně nepřijatelný. Umíte si představit, že by takto vypadala jiná oddělení nemocnic? A to na chirurgii nebo interně stráví člověk týden či dva. Děti na psychiatrii ovšem pobývají třeba čtvrt roku i déle,“ zdůraznil koncem loňského roku Schorm.

Pro každou z psychiatrických léčeben má resort, jak Válek řekl, plán. „Nemůžeme léčebny zavřít, chceme je naopak daleko více otevřít veřejnosti a jednat o tom, aby byly parky přístupné veřejnosti a pacienti se tam necítili jako v uzavřené kleci, ale jako v moderní nemocnici,“ prohlásil.

Efektivní se podle něj ukázalo spojení Psychiatrické nemocnice v Kroměříži s Fakultní nemocnicí Olomouc. Po sérii interních sporů v léčebně pověřil jejím vedením současného ředitele olomoucké nemocnice Romana Havlíka, který stabilizoval hospodaření léčebny a nastartoval další investice.

O tom, že chce ministr uplatit tento model i na další státní zařízení, upozornilo Právo a Novinky už před několika měsíci. Podle Válka to pomůže dostat do léčeben odborné pracovníky, kteří by se tam jinak plně neuplatnili, třeba radiologické asistenty.

Současně ministerstvo postupně navyšuje v nemocnicích počty akutních lůžek pro dětské psychiatrické pacienty. Z loňských 576 lůžek se má počet zvýšit na více než sedm set.

Spolykala šestačtyřicet ibuprofenů. Počet smrtelných předávkování u mladých strmě roste

Domácí

Výběr článků

Načítám