Hlavní obsah

Ministerstvo pro místní rozvoj prošlo „odpirátěním“. Kulhánek shání nové lidi

Spolu s Ivanem Bartošem (Piráti) odešli z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) i pirátští externisté, kteří měli resortu poskytovat poradenství, konzultace i strategickou komunikaci. Nový ministr Petr Kulhánek (STAN) už shání nové. Na krizovou komunikaci k digitálnímu stavebnímu řízení ministerstvo uzavřelo novou smlouvu za 600 tisíc korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Předmětem objednávky jsou služby týmu odborných specialistů, kteří navrhnou strategii krizové komunikace tématu Digitalizace stavebního řízení a digitalizace územního plánování včetně implementační strategie pro jednotlivé aktivity, jako jsou mj. digitální kampaň na sociálních sítích, pronájem reklamního prostoru v hromadných sdělovacích prostředcích, akce pro média (tiskové konference, setkání s novináři apod.), a to včetně návrhů, tvorby a distribuce obsahu pro všechny zvolené komunikační kanály,“ uvádí smlouva, která se v registru objevila 18. října.

Samotná krizová komunikace by pak měla probíhat od září do prosince 2024.

Bartoš si na ni přitom domluvil v červenci Zdeňka Strnada, se kterým ministerstvo uzavřelo smlouvu na 500 tisíc korun. Pracovat měl pro resort do konce letošního roku za 400 korun na hodinu. Se Strnadem se Bartoš znal už léta, spolupracovali spolu totiž v roce 2014 v kampani do evropských voleb.

Nový ministr Kulhánek shání 40 „ajťáků“. A peníze na ně

Domácí

Mluvčí ministerstva Petr Waleczko Novinkám sdělil, že se Strnadem už ministerstvo po odchodu Bartoše spolupracovat nebude.

Spolupráci ukončilo i s Matějem Appeltem, který měl podle smlouvy až na půl milionu korun pomáhat se sociálními sítěmi.

Zůstávají poradci nesvázaní s Piráty

S resortem už nespolupracují ani bývalý analytik pirátských poslanců Janusz Konieczny, ústecký pirát Lukáš Blažej a bývalý pirátský asistent Jakub Brejša, potvrdil mluvčí.

„Jako členové týmu poradců Ivana Bartoše ukončili spolupráci s MMR po jeho odchodu z funkce ministra,“ uvedl.

Všichni tři přitom měli smlouvy s ministerstvem původně až do konce roku. Konieczny smlouvu na 700 tisíc korun uzavřel na konci dubna, měl poskytovat poradenskou a konzultační činnost v oblasti auditu, veřejných zakázek a protikorupční problematiky. Brejša měl dle dohody na 500 tisíc korun radit v právní oblasti při meziresortním připomínkovém řízení, Blažej měl smlouvu na 500 tisíc za poradenství v oblasti stavebního zákona.

Ministerstvo tvrdilo, že jejich známost s Bartošem při náboru nehrála rozhodující roli.

Z externistů, kteří se dohodli na spolupráci v Bartošově éře, ale úřad už spolupracuje jen s těmi, kteří nemají přímé vazby na pirátskou stranu. Resort dál využije poradenství v oblasti business analýzy od Lucie Holeček, ale i Michala Káry, odborníkem na digitalizaci, se kterým smlouvu uzavřelo v září.

Poradenství bude poskytovat resortu dál i Tomáš Pavelka, starosta obce Mořice z hnutí STAN.

„Ministr Kulhánek postupně sestavuje svůj kabinet na ministerstvu. Pokračují intenzivní jednání o personálních otázkách. O jejich výsledku bude resort informovat v následujících týdnech,“ uvedl Waleczko.

Sám Kulhánek pak Novinkám sdělil, že jasno chce mít o svém týmu do konce října.

Kupka: Oprava digitalizace může trvat déle, než se čekalo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám