Hlavní obsah

Ministerstvo obrany nakoupí opravárenská vozidla až za 10 miliard korun

Dílenská vozidla zajišťující polní servis techniky dodá české armádě Vojenský technický ústav (VTÚ). Ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že podepsalo rámcovou smlouvu v hodnotě do 10 miliard korun o jejich dodávce. Ta bude probíhat v letech 2025 až 2031 a nové dílny na podvozcích Tatra nahradí například beznadějně zastaralá dílenská vozidla Praga V3S.

Foto: ČTK

Zastaralou techniku nahradí opravárenská vozidla na podvozcích Tatra.

Článek

Armádní dílenská technika je za zenitem své životnosti a neodpovídá dnešním potřebám. Bez modernizace by opravárenskou složku ani nebylo možné nasadit v zahraničí.

„Dnes podepsaná rámcová smlouva tak znamená, že nahradíme desítky let stará logistická vozidla, jejichž provoz je neadekvátně nákladný,“ uvedl vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

Na dodávce budou vedle státního podniku VTÚ a kopřivnické Tatry participovat i další tuzemští dodavatelé, od čehož si ministerstvo slibuje posílení bezpečnosti dodávek. Limit smlouvy, který je deset miliard korun včetně DPH, přitom nemusí být naplněn.

Zastaralost armádní techniky je dlouhodobý problém, který resort v posledních letech i kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci řeší masivními investicemi. Ministerstvo připomnělo, že na techniku, která je za hranicí životnosti, poukazoval v minulosti i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

NKÚ: Část techniky armády je zastaralá a poruchová

Domácí

Výběr článků

Načítám