Hlavní obsah

Ministerstvo navrhlo zvýšení koncesionářských poplatků

Aktualizováno

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit poplatek za televizi o 15 korun na 150 korun a poplatek za rozhlas o deset korun na 55 korun měsíčně. V dalších letech by se poplatky zvyšovaly o inflaci vládním rozhodnutím vždy, pokud by od poslední změny přesáhla šest procent. Změna by měla začít platit příští rok v lednu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Martin Baxa

Článek

O zvýšení koncesionářských poplatků mluví ministr kultury Martin Baxa (ODS) už několik měsíců. Původně se uvažovalo, že vzrostou na 160 korun za televizi a 55 korun za rozhlas. Současný návrh je součástí novely zákona o České televizi a Českém rozhlase.

Poplatek se bude platit za jakékoliv zařízení, které je schopno reprodukovat televizní, respektive rozhlasové vysílání bez ohledu na způsob jeho příjmu. Poplatky by se tedy nově měly platit například i tehdy, pokud člověk vlastní počítač či chytrý telefon. Poskytovatelé internetového připojení by podle návrhu měli nově povinnost na požádání sdělit vysílateli, s kým uzavřeli smlouvu o poskytnutí připojení.

Domácnost platí vždy jeden poplatek za televizi a jeden za rozhlas bez ohledu na počet zařízení. Firmy by nově měly platit poplatky odstupňované podle počtu zaměstnanců.

Stávající poplatek ve výši 135 za televizi se neměnil od roku 2008, za rozhlas dokonce od roku 2005.

Podle novely také nesmí čas, který veřejnoprávní televize či rozhlas věnuje oznámením o sponzoringu přesáhnout ročně 260 hodin, což znamená přibližně 42 minut denně.

Příjem z koncesionářských poplatků je hlavním příjmem veřejnoprávních médií, na nichž je výrazně omezena reklama, jíž jsou financovány komerční televize.

Anketa

Je správné, že se zvyší koncesionářské poplatky?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22635 čtenářů.

Ministr Baxa: Se zvýšením koncesionářských poplatků jsme kousli do kyselého jablka

PoliTalk
Související témata:

Výběr článků

Načítám