Hlavní obsah

Ministerstvo navrhlo rozšířit zákaz HHC na další látky

Na seznamu nelegálních návykových látek zřejmě přibude dalších sedm kanabinoidů. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje dočasně přidat mezi zakázané deriváty HHC a THCP také nově se objevující varianty, jako jsou třeba HHCP nebo THCH. V pořadí už druhé rozšíření seznamu projedná ve středu vláda.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví na základě strukturní podobnosti a na základě dotazů k legálnosti prodeje (…) navrhuje zařazení dalších psychoaktivních látek, a to THC-O, THC-C8 a HHC-C8,“ stojí v důvodové zprávě ke změně zákona.

Seznam již zakázaných kanabinodů navrhuje resort rozšířit k 1. červenci dočasně o sedm položek, konkrétně HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCB, THCH, THC-C8.

Navzdory opakovaným výzvám ze strany státu část prodejců, jak tvrdí ministerstvo, k samoregulaci po dřívějším zákazu HHC a dalších derivátů nepřistoupila a dál nabízí varianty nových kanabinoidů ve formě cukrovinek nebo bonbónů v lákavých obalech přes prodejní automaty.

„Současná situace na trhu ukázala, že někteří prodejci budou prodávat cokoliv, z čeho mají zisk, a komukoliv – nehledě na závažné riziko na zdraví dětí a mladistvých,“ uvedlo ministerstvo.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

„Mnozí z těchto prodejců začali nahrazovat semisyntetické struktury kanabinoidů za nové a ještě nebezpečnější analogy a deriváty než ty, které byly zařazeny na seznam. Navíc nové struktury kanabinoidů nabízejí také v podobě acetátů, jejichž užití formou vapování (užívání e-cigaret, pozn. red.) může představovat významné riziko pro lidské zdraví,“ vysvětlil Válkův resort ve zdůvodnění.

Za zákaz HHC a dalších konopných látek byli politici kritizováni od samého začátku. Odborníci na závislosti i užívání drog namítali, že represe nic nevyřeší a naopak se na trhu objeví nové dosud neznámé varianty kanabinodů, o jejichž bezpečnosti se mnoho neví. To se také stalo. A vědomo si je toho i ministerstvo. Tvrdí ale, že nemůže jinak, jelikož reakce prodejců na předchozí zákaz nevedla k omezování prodeje ani marketingových strategií cílících na mladé.

Zakázáno bylo od začátku března zhruba 15 kanabinoidů. Postup kritizoval mimo jiné národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Stejně jako další experti volá po přijetí zákona o návykových látkách, který je bude regulovat, omezí prodej mladším 18 let i reklamu a místa prodeje. Ten je už uprostřed schvalování, na stole ho mají aktuálně senátoři.

Počítá se s tím, že vznikne speciální seznam, na který budou nové látky zařazeny – a s odstupem bude vyhodnoceno, zda jsou skutečně zdraví nebezpečné a mají být zakázány, nebo nikoliv. Na podzim chce Vobořil se svým týmem předložit i návrh na regulaci prodeje a konzumace alkoholu.

Regulace derivátů HHC prošla Sněmovnou

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám