Hlavní obsah

Ministerstvo financí zatím s navýšením peněz do školství nepočítá

Školství má získat zatím jen něco přes deset miliard korun navíc oproti střednědobému výhledu, tedy méně než nyní. S tím podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka kalkulují první podklady ministerstva financí k debatám o státním rozpočtu. To je ale hluboko pod očekáváním ministra školství Mikuláše Beka (STAN). Čeká ho ještě těžký boj, aby dodržel vládní slib, že na školství poputuje alespoň tolik peněz, jako dávají v průměru země OECD.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Materiál ministerstva financí v tuto chvíli zohledňuje pro rozpočet školství na příští rok pouze mandatorní výdaje, což je valorizace platů učitelů a noví zaměstnanci škol. Nárůst je přes deset miliard. Ale o těch dalších věcech se ještě povede debata po vládních prázdninách,“ řekl Novinkám Dobšík po čtvrteční schůzce s Bekem.

Letošní rozpočet školství činí 273 miliard korun, ale střednědobý výhled pro příští rok slibuje jen 258 miliard, takže i s navýšením o deset miliard by se v roce 2025 rozpočet školství propadl o pět miliard.

Podle Dobšíka by ministr chtěl do rozpočtu přidat alespoň patnáct miliard oproti letošku. Ale podle expertů by ani to nestačilo, pokud by vláda chtěla dodržet závazek svého programového prohlášení, že výdaje na vzdělávání v poměru k HDP budou alespoň na úrovni průměru zemí OECD.

Chce-li vláda naplnit slib, musí do školství přisypat nejméně 37 miliard

Domácí

Naplnění slibu by podle propočtů šéfa institutu IDEA při CERGE-EI Daniela Münicha vyžadovalo přisypat 37 miliard korun navíc oproti střednědobému výhledu. Rozpočet školství pro příští rok by tak narostl o více než dvacet miliard.

Bek zatím své požadavky neupřesnil, pouze připustil, že bude chtít několik desítek miliard navíc. Rád by posílil rozpočty vysokých škol, které se už nyní musí chystat na nástup silnějších ročníků a zároveň se některé z nich potýkají s platovými nerovnostmi, které zřejmě mohou napravit pouze vyššími mzdami pro část pedagogů s nižšími výdělky.

Kuchařky mají naději na desetiprocentní růst od září

Podle propočtu Rady vysokých škol je terciární vzdělávání dlouhodobě podfinancováno a chybí tam zhruba deset miliard korun.

Další Bekovou prioritou je podpora školní infrastruktury, tedy zajistit v některých regionech dostatek míst v základních a středních školách. Ve středu Bek po setkání s prezidentem Petrem Pavlem hovořil rovněž o tom, že by chtěl zvýšit mzdy nepedagogických pracovníků, mezi něž patří kuchařky, školníci, uklízečky, účetní, hospodářky nebo třeba správci IT.

Odbory jsou spokojené s Bekovými nároky na příští rozpočet

Domácí

Ministr také poznamenal, že by nechtěl být u rozpočtu, který by věrohodně nenaplňoval programové prohlášení vlády. „Také bych považoval za velmi riskantní to, zda by takový rozpočet získal podporu mého poslaneckého klubu,“ zopakoval.

Nepedagogům by mohly mzdy růst ještě letos v září. Plánuje to i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který navrhuje zvýšit platy některých pracovníků ve veřejném sektoru o sedm až deset procent.

Podle Dobšíka ministr Bek usiluje o tu vyšší metu. „Na to by bylo zapotřebí od září osm set milionů korun,“ upřesnil Dobšík.

Na mnoha školách by si polepšili i učitelé, protože ředitelům by pak v kase zůstalo víc peněz na odměny.

Dobšík očekává, že se situace kolem rozpočtu ještě výrazně změní, ale shoda mezi ministry se bude hledat těžko. „Těch požadavků je tam nepřehledně,“ povzdechl si. Další příležitost k jednání bude mít vláda 21. srpna.

Bek: Slabý rozpočet pro školství by STAN nepodpořil

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám