Hlavní obsah

Ministerstvo couvlo od plošného zákazu příchutí u vapování

Do zákazu vapování ochucených e-cigaret se ministerstvo zdravotnictví nakonec pouštět nebude, byť jsou mezi dětmi stále oblíbenější. Práce na vyhlášce pozastavilo. Po četných výtkách se pokusí navrhnout znění, kde by zákaz padl jen na prodej „cukrovinkových“ příchutí. Je však otázka, zda se to podaří. I ministr zdravotnictví vyjádřil obavu, zda to bude možné jasně definovat.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Inhalace elektronické cigarety

Článek

„Je to citlivá záležitost, na kterou má každý názor. Byť si u nás odborníci z hygieny myslí, že to jde, já neříkám, že to nejde, ale jsem obezřetný, podívejte se na HHC a další deriváty,“ upozornil Válek na posledním sněmovním zdravotnickém výboru.

Odkazoval na nutnost opakovaně rozšiřovat seznam zakázaných konopných derivátů odvozených od HHC nebo THCP, které se po zákazu na trhu následně nově objevují a mohou být rizikové. Prodej výrobků s HHC i jejich držení je trestné, což platí i pro cukrovinky s touto látkou.

„Jsem ten poslední, kdo by bojoval za příchutě. Byl bych ale obezřetný. Nedokážeme obecně říct, že je příchuť cukrovinková, tím pádem bychom museli sejmout všechny příchutě, a to se ukázalo jako problém,“ doplnil Válek k otázce e-cigaret.

Ministerstvo chce zakázat vapování

Ekonomika

Odbor hlavní hygieničky Barbory Mackové ale přesto přislíbil, že se pokusí navrhnout znění tak, aby rozlišovalo mezi cukrovinkovými příchutěmi - jako je třeba cukrová vata či gumoví medvídci - a ostatními příchutěmi.

Tuto cestu podporuje i ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády Lucia Kiššová, která nahradila protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Regulace by podle ní měla být nastavena tak, aby produkty nelákaly mladistvé, ale současně měli dospělí možnost volby. „Uvažované omezení zákazu pouze na příchutě připomínající cukrovinky spolu s regulací obalů, které by neměly být atraktivní pro mladistvé, by byla cesta,“ napsala Novinkám.

Zda tuto variantu poslanci podpoří, se teprve ukáže. Válek upozornil, že Evropská unie po Česku žádný zákaz příchutí, a to ani u vapování e-cigaret na bázi páry, při kterých se nic nespaluje, nežádá. Tlačit by se podle něj mělo na „celoevropské řešení“.

Nikdy nezačínejte vapovat, varuje dvanáctiletá dívka

Zdraví

Selektivní zákaz není cesta

Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je ale vůči efektu těchto zákazů skeptická. „Nemá to smysl, vždy se to dá obejít,“ řekla Novinkám.

Jiné je to s obaly. O zásahu proti líbivým krabičkám s kreslenými motivy, které jednoznačně cílí na děti, je i mezi politiky shoda.

„Obaly hrají (v užívání e-cigaret u mladistvých) roli. Už podle dnes platné vyhlášky by ale neměly být atraktivní pro děti,“ poznamenala Králíková s tím, že by na nich neměly být například obrázky postav nebo ovoce. „Bohužel kontrola moc nefunguje,“ doplnila.

Výrobci e-cigaret úvahy nad zákazem některých příchutí pokládají za „velmi nešťastné“. Zaštiťují se přitom mimo jiné tím, že jde o méně škodlivou formu kuřáctví.

„Ve výsledku na elektronické cigarety jako méně škodlivou formu užívání nikotinu přejde z tradičních cigaret výrazně méně současných kuřáků. Zároveň existuje reálné riziko, že se významná část uživatelů elektronických cigaret vrátí zpět k cigaretám,“ uvedl pro Novinky Tomáš Tesař ze společnosti British American Tobacco.

Zákaz prodeje nikotinových výrobků nezletilým je podle něj zásadní, pokud ale stát regulaci neumí vymáhat, je to neefektivní.

Uvažované omezení se týká především e-cigaret na bázi liquidů, které jsou oblíbené mezi nezletilými.

Jaká jsou rizika vapingu u dospívajících

Dítě a rodina
Související témata:
Vaporizér

Výběr článků

Načítám