Hlavní obsah

Mimořádná schůze k růstu platů politiků bude ve čtvrtek. Pekarová čeká mlácení prázdné slámy

Aktualizováno

Mimořádná schůze Sněmovny, o jejíž svolání požádalo hnutí ANO, se uskuteční příští týden ve čtvrtek v podvečer. Oznámila to předsedkyně komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Opoziční hnutí chce na schůzi probrat otázku zvýšení platů politiků, soudců a státních zástupců, které schválila vláda.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Alena Schillerová, Jana Mračková Vildumetzová a Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Tato schůze by se měla konat ve čtvrtek příští týden. To znamená, že budeme jednat na standardní schůzi a budeme ji přerušovat právě pro jednání této mimořádné schůze, kterou vyžádala opozice,“ uvedla Pekarová Adamová. Poslanci ANO podali žádost takovým způsobem, že se na schůzi podle ní „stejně nedá k ničemu dobrat a nic rozhodnout“, neboť návrh programu se netýká projednávání žádného zákona. Očekává plané proslovy a „mlácení prázdné slámy“.

„Pokusíme se vládě vysvětlit, že pro to fakt není vzhledem k ekonomické situaci a daňovým balíčkům vhodná doba,“ uvedla k motivům mimořádné schůze Sněmovny předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Její stranický šéf Andrej Babiš zároveň navrhl, aby se platy představitelů státní moci na pět let zmrazily. Jak by poté vypadal jejich skokový růst, neuvedl. Řádově by to mohlo být o desítky procent.

Platy by měly stoupnout o 6,9 procenta od ledna příštího roku. Platy se vypočítávají na základě koeficientu a výše průměrné mzdy přepočtené na počty zaměstnanců za předloňský rok. V předchozích letech byly zmraženy, kvůli čemuž se část soudců obrátila na Ústavní soud, který jí dal za pravdu.

V úterý začne ve Sněmovně řádná schůze. Čtvrtek bývá v jednacím týdnu věnován interpelacím na ministry a premiéra. Schůze byla proto svolána až na 18. hodinu.

Musíme dýchat se společností. Vláda schválila zvýšení platů politiků o 6,9 procenta

Domácí

Výběr článků

Načítám