Článek
Příjezdy do města lemují parkující auta, všechna volná místa se proměnila v parkoviště. Neklamný důkaz, že se myšlenka stavět na výjimečnosti mandloní ujala a láká lidi zdaleka. Třeba skupinka z Prahy zahájila slavnosti už v pátek touláním po sklepech místních vinařů.
V sobotu se návštěvníci zastavili na náměstí, kde je čekala spousta stánků s gastronomickými specialitami, oděnými do mandlové příchutě.
„Dukelské náměstí jsme zaplnili mandlemi ve všech podobách, především pak v té, která potěší chuťové pohárky a zaplní žaludky,“ uvedla vedoucí odboru marketingu a kultury Jana Hrádková. V gastrozóně na příchozí čekala jídla z kuchyně místních i přespolních kuchařů.
Nekonečné procesí návštěvníků pak směřovalo z náměstí nahoru nad město do mandlových sadů. Na Starém vrchu u rozhledny mohli pokračovat v ochutnávkách. Víno, mandlovice, která se kvůli legislativě musí jmenovat mandlovka, mandlové zákusky a třeba letošní specialitu.
„Řeznictví a Uzenářství Milan Franc nám na akci vyrobilo speciální klobásu. Návštěvníkům můžeme nabídnout z grilu specialitu, kde kromě masa utváří chuť mandle. Vznikla právě kvůli dnešní akci,“ uvedla Kateřina Kopová z Hustopečské mandlárny.
Návštěvníci, kterým v ochutnávce vín či mandlovky bránilo odstavené auto na parkovišti pod kopcem, mohli sáhnout po další novince letošního roku. Mandlová limonáda v plechovkách představuje alternativu k nealkoholickému nápoji, připravovanému jinak jen v provozovnách Mandlárny.
„Čtvrtlitrové plechovky navazují na loňskou zkušební dávku mandlové limonády v plastu. Slibujeme si od ní větší trvanlivost,“ řekla Kopová. Mandlový sirup si nechává vyrábět v Itálii. Jde o přísadu používanou při výrobě alkoholických nápojů. „U nás takový sirup nikdo nevyrábí,“ řekla.
Slavnost mandloní připomíná historický význam, kdy sady kolem Hustopečí sloužily pro zásobování tuzemských čokoládoven mandlemi. Po listopadu 1989, kdy pominula potřeba snažit se o vlastní zásobování, sady přestaly sloužit původnímu účelu a zpustly.
Z iniciativy města se dočkaly nejen řádné péče. Kopová, která pomáhá šířit věhlas města výrobky z mandlí, současně pomáhá i přežití stromů. S rodinou a přáteli vysázela nejmladší mandloňový sad nad městem. Kromě dvouhektarového sadu založila a doplňuje i mandloňové arboretum. Na půlhektarovém pozemku už vysázela dvacet druhů mandloní z celé Evropy.