Hlavní obsah

Milionové investice se vyplatily. Lidi ve Veselí nad Lužnicí ochránila vhodná opatření

Veselí nad Lužnicí

Řeka Lužnice ve čtvrtek snad naposledy během těchto záplav zazlobila. Ve Frahelži vystoupila v noci na extrémní stupeň a na horním toku zaplavila několik stavení. Ve Veselí nad Lužnicí, kde už od víkendu platila evakuační pohotovost, však řeky naštěstí během celých záplav nepřekonaly protipovodňová opatření. Ta jsou připravená až na padesátiletou vodu.

Nežárka a Lužnice ve čtvrtek ve Veselí nad Lužnicí Video: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Teď jsme evakuační pohotovost zrušili. Masivní přítok z Rožmberka se neprojevuje alespoň v centru města. Řeka stoupá v jižních partiích města, kde jsou zahrádky nebo garáže. Je to asi centimetr za hodinu. Lidé ale už ohrožení nejsou,“ konstatoval ve čtvrtek dopoledne starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (Za Jihočechy 2012).

Město na soutoku Nežárky a Lužnice zaplavila velká voda v roce 2002, pak ale také v letech 2006 a 2013. Nyní lidé opustit své domovy na rozdíl od řady dalších měst nemuseli. Pomohla i protipovodňová opatření. Kolem Nežárky je postavená zeď a na řadě míst přibyly i montované bariéry, součástí jsou třeba i velká čerpadla. Své odvedla i prohrábka koryt řek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Protipovodňové opatření a stav 17. září 2024 ve Veselí nad Lužnicí.

„Do bezpečnostních opatření u nás investovalo Povodí Vltavy stovky milionů korun. Plány začaly už v roce 2006 a byly realizovány po záplavách v roce 2013. Město se o tato opatření deset let staralo a nyní bychom je měli od Povodí Vltavy převzít,“ vysvětlil starosta Rada.

Zmínil, že město mělo také štěstí, když nejdříve kulminovala Nežárka a až následně se začal zvedat tok Lužnice. Obyvatelé Veselí si tak už ve čtvrtek oddechli. V místech u řeky, kde se při minulých záplavách jezdilo v ulicích i na lodích, nebyla ve čtvrtek ani kapka vody. Řeka Nežárka tekla dopoledne asi metr pod zdí na jejím břehu.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Zeď u řeky Nežárky chrání čtvrť před velkou vodou.

„Manželka už to zažila, a to museli stěhovat i věci o patro výš. Nyní jsme postupovali stejně. Můj názor byl, že to tu zeď nemůže přesáhnout,“ vyprávěl Novinkám Tomáš Capouch, který se v minulých dnech musel dvakrát vrátit z práce z Českých Budějovic, protože hrozilo, že řeka přeteče.

Starosta vyrážel za lidmi s informacemi

Veselští mají za sebou opravdu náročný týden, když evakuační pohotovost platila pro téměř tisíc lidí. Radnice se snažila všechny vždy informovat, jak na internetu tak i v místním rozhlase. Starosta Rada však objížděl také osobně i jednotlivé lokality.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Lidé pozorují řeku za protipovodňovými zábranami ve Veselí nad Lužnicí.

„Zpětně máme vyhodnoceno, že to bylo to nejlepší, co jsme udělali. Lidé měli možnost se i na cokoliv zeptat a měli jsme skvělou zpětnou vazbu,“ pochvaloval si starosta. Lužnice by i kvůli zaplněnému Rožmberku měla klesat jen pozvolna ještě několik dní.

Lužnice je na třetím stupni. Zaplavila asi 30 domů a chat

Domácí

Výběr článků

Načítám