Hlavní obsah

Michálek po odchodu Pirátů z vlády: Premiérem je Stanjura, nikoli Fiala

Českou vládu fakticky vede ministr financí Zbyněk Stanjura, a nikoli premiér Petr Fiala (oba ODS). V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, když popisoval tříletou zkušenost této strany ve vládní pětikoalici, z níž nedávno odešla. Důvodem bylo odvolání pirátského předsedy Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj i z funkce vicepremiéra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

Článek

„Ta vláda má premiéra pro ekonomiku. Zbyněk Stanjura je přece reálný premiér této vlády. Pokud jde o reálný vliv, tak všechna důležitá rozhodnutí dělá Zbyněk Stanjura. My jsme byli ve vládě Zbyňka Stanjury, který přistupuje k rozpočtu formou účetních triků, a způsob, jak se to sestavuje, že se dělají jednorázové úspory…,“ uvedl Michálek k překvapení přítomného prvního místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka i šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Druhý jmenovaný pak Michálkova tvrzení okamžitě odmítl.

„Reálně jsme to zažili. Tři roky jsme tam byli (ve vládě) a opravdu všechna důležitá rozhodnutí, devadesát procent, dělá Zbyněk Stanjura, a občas se jde s těmi deseti procenty poradit s Petrem Fialou,“ doplnil šéf čtyřčlenného poslaneckého klubu Pirátů.

Je to zrada v přímém přenosu, odejdeme z vlády, zní od Pirátů

Domácí

Na dotaz předsedy Senátu Vystrčila, zda seděl někdy na zasedání vlády, odpověděl, že nikoli, ale že se účastnil koaličních jednání, kde se řešily zásadní věci, které teprve pak šly na vládu.

„Je to samozřejmě holý nesmysl a něco o tom vím. Je to úplně jinak, a pokud to na Piráty anebo na pana Michálka takto působí, tak ten dojem je veskrze mylný,“ nesouhlasil s tvrzením Michálka šéf horní komory Vystrčil.

Volby by drtivě vyhrálo ANO. Piráti padají

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám