Hlavní obsah

Meteorolog: Velká voda se nyní nahrne do větších toků

Z hlediska dešťů už má Česko nejhorší za sebou. Povodňová vlna se začne postupně přesouvat z menších toků do větších, kde budou místy překračovat třetí povodňový stupeň. V příštím týdnu může kulminovat Morava či Labe, popsal v rozhovoru pro Novinky meteorolog Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu. Od úterý by se mělo zase výrazně oteplit.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zvýšená hladina Vltavy v Praze na snímku z 14. září 2024

Článek

Jak se naplnila vaše původní predikce?

Za posledních 24 hodin do nedělního rána napršelo 20 až 80 milimetrů, nejvíce v nižších polohách na Frýdeckomístecku až 185 milimetrů a v horských oblastech Krkonoš, Jeseníků, Beskyd se srážky pohybovaly od 150 do 250 milimetrů. Ráno stanice Červenohorské sedlo hlásila 244 milimetrů, Lysá hora 238 a Pomezní bouda v Krkonoších 200 milimetrů.

Takže skutečně to byly za posledních 24 hodin vysoké úhrny, ale přesně tak, jak jsme předpokládali. Tedy že se v severních horských oblastech dostaneme za ten poslední den přes 200 milimetrů.

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Počasí

V jakém jsme stadiu?

V tuto chvíli se dá říct, že na většině území spadlo 80 procent očekávaného celkového množství srážek. Nejvíce zatím v Jeseníkách, kde se ty úhrny pohybují až k 450 milimetrům, v Krkonoších 400 a v Beskydech 300. V těch dalších místech, jako je Ostravsko, Novohradské hory, Jizerské hory, už spadlo doteď 250 milimetrů srážek.

Co nás čeká v nejbližších hodinách?

Od východu začínají srážky ustávat, ale s tím, že v pondělí ještě pršet bude. Nejvíce srážek by ještě mohlo spadnout v Jeseníkách, na Šumavě, na Vysočině a v Novohradských horách. Stále ta podobná místa. Lépe na tom budou Beskydy, tam už výraznější srážky nečekáme. Co se týká celkových úhrnů, budeme se pohybovat ještě během neděle a noci na úterý od 50 do 100 milimetrů.

Během úterý by měly srážky definitivně zeslábnout a tam už výraznější komplikace nečekáme.

Jinak stále i v neděli by měl vanout silný vítr, na některých místech, jako je například severozápad Čech, s tím musíme počítat až do zítřejšího dne. Tam bude stále způsobovat komplikace, půda je hodně podmáčená, takže stále hrozí časté vyvracení stromů.

Město plave divokou řekou, voda přišla během deseti minut. Hanušovice se nestihly evakuovat

Domácí

Jak se bude měnit povodňová mapa? Extrémní stupeň byl po ránu na 15 místech, většinou na severu Moravy.

U menších toků se dá předpokládat, že už se toho příliš mnoho měnit nebude. Řada z nich bude postupně na poklesu. Ještě lze v souvislosti s většími srážkami v neděli a v pondělí očekávat přechodné kulminace, ale už by to tam mělo být postupně relativně dobré.

Střední toky ještě určitě na řadě míst stoupat budou. Lze počítat s tím, že někde bude ještě překročen třetí stupeň a může dojít i k dosažení úrovně 50leté vody.

Co se týče dolních toků, tak tam to bude opravdu trvat nejdéle, ať už je to Morava, nebo Labe. Tam lze počítat s tím, že ke kulminacím bude docházet až v průběhu příštího týdne, kdy tam budou dotékat výrazné srážky z Krkonoš nebo z Jeseníků.

Dá se říct, že to nejhorší už máme za sebou?

Nechtěl bych to v tuto chvíli takto říct, ale z pohledu srážek se to říct dá, protože ty největší se skutečně vyskytovaly v sobotu a ty, co se budou vyskytovat během nedělního odpoledne a pondělka, už nebudou zdaleka tak silné.

Z pohledu povodňových stavů určitě ještě ne, protože na řadě míst se bude situace ještě zhoršovat.

Po čtyřech lidech, kteří zmizeli v rozvodněných tocích na Moravě, se stále pátrá

Krimi

Existuje černý scénář?

Teď už asi ne. Srážky začínají od východu ustávat, takže během dne se bude situace na Moravě trochu lepšit, ale během pondělka se srážky ještě obnoví, ale ani zdaleka ne v takové intenzitě jako v minulých dnech, kdy mnohokrát padaly i desítky milimetrů za hodinu. To už by se dít nemělo. A ty úhrny, které předpokládáme na ty následující dny, budou už jen v nižších desítkách milimetrů, rozhodně ne ve stovkách jako třeba včera.

A přijde oteplení, které by třeba odparem ulevilo od vody v polích?

Nasycení půdy je velmi vysoké. V současné době takřka většina území snad kromě severozápadu má nasycení na úrovni sta procent. V tuto chvíli není možné, aby se další voda vskakovala do povrchu.

Situace je nicméně velmi příznivá z hlediska dalšího vývoje počasí v příštím týdnu. Očekáváme postupně poměrně slunečné počasí už od úterka, poměrně málo oblačnosti a i vyšší teploty. Navrátí se k hodnotám přes 20 stupňů Celsia. Z tohoto pohledu to bude příznivější a na druhou polovinu září bude poměrně teplo.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám