Hlavní obsah

Meteorolog: V Jeseníkách může napršet jako při katastrofálních povodních v roce 1997

Z modelů předpovědí kumulovaných srážek v následujících dnech vyplývá, že v Jeseníkách by mohlo napršet podobné množství vody, jaké spadlo v tomto pohoří či v Beskydech při katastrofálních povodních v roce 1997. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil pracovník Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina. Tehdejší povodně si vyžádaly 50 obětí na životech a způsobily škody přes 60 miliard korun.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prostranství u pošty v Troubkách během povodně v červenci 1997

Článek

Při povodních v roce 1997 tehdy za jediný den napršelo na Lysé hoře 234 milimetrů srážek, tedy 234 litrů na metr čtvereční. Například pro Jeseník nyní některé modely předpovídají na sobotu téměř 200 milimetrů, od čtvrtka do pondělí okolo 450 milimetrů.

V tomto případě však Brzezina píše, že by tyto údaje bral s rezervou. „Toto se hodně obtížně modeluje. Každopádně je dost možné, že srážkové úhrny v některých oblastech ČR budou zcela extrémní,“ uvedl Brzezina.

Jde o výpočet Evropského centra pro střednědobou předpověď. Pro srovnání, za celý červenec 1997 napršelo na Lysé hoře 812 milimetrů, což je dosud nejvyšší zaznamenaný měsíční úhrn srážek v Česku. Na Pradědu v tehdejším červenci napršelo 661 milimetrů, na Rejvízu 722. „Srážky byly tehdy koncentrovány do několika málo dnů,“ poznamenal Brzezina.

Pršet má hodně. Nádrže se připravují na možné povodně

Počasí

Pro Jeseníky je aktuálně modelová předpověď extrémní, ovšem i pro mnohé další oblasti jsou úhrny mimořádné a výrazně převyšující průměrné zářijové úhrny. Kolem 200 milimetrů může napršet i v Beskydech a na jihovýchodní Moravě. Podobné úhrny modely umísťují i do oblasti rakouského Weinviertelu, který z velké části odvodňuje Dyje. Ta protéká pohraničím a vzedmutá hladina v minulosti trápila Znojemsko a Břeclavsko.

Průměrný zářijový úhrn činil v letech 1991 až 2020 v Česku 60 milimetrů, v nejdeštivějším červenci 89 milimetrů. Extrémní deště přicházejí po suchém období a období extrémně horkého začátku září.

Povodně na Moravě a Odře proběhly v červenci 1997. V Česku byla zasažena většina Moravy, celé Slezsko a východní Čechy. V Česku měly povodně 50 obětí na životech a způsobily škody přes 62 miliard korun. Jednalo se po dlouhé době o takto velkou katastrofu, která odkryla slabiny protipovodňové ochrany.

Německo čeká tisíciletou vodu, záplavy hrozí i v Česku

Evropa

Výběr článků

Načítám