Hlavní obsah

Městské sady, chlouba Opavy, jsou plné bahna a odpadků

Opava

Městské sady. Park, který v Opavě budovali už od 18. století, se během několika dní změnil k nepoznání. Tam, kde si před týdnem hrály děti, proháněli se cyklisté či bruslaři nebo lidé cvičili, je dnes bahno, špína, odpadky a hromady různých naplavenin.

Povodeň poničila v Opavě i Městské sady včetně přilehlých ulic či zahrádkářské kolonie. Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Je to hrozné,“ hlesl Ivan Vícha, který se vydal v úterý přes park na kole. „Dívejte se, jak vypadám,“ ukazuje na své oblečení, které je od bláta. Po povodni je ho všude tolik, že stačí párkrát šlápnout do pedálů a má ho člověk od hlavy až k patám.

„Chtěl jsem si zajít na oběd, ale všechno je zavřené. I tenis je úplně pod vodou,“ mávl rukou. Na dotaz, zda to, jak Městské sady povodeň poničila, je k vzteku nebo pláči odpověděl: „Je to k pláči. Na koho bychom měli být naštvaní? Na Pánaboha?“

Kromě Městských sadů, které leží mezi řekou Opavou a městským náhonem, poničila povodeň i domovský stadion fotbalového klubu SFC Opava, stejně jako sousední halu basketbalového BK, vedlejší koupaliště i nedalekou zahrádkářskou kolonii U vodárny.

„Už jsem tu byl v pondělí odpoledne uklízet. Dopoledne tu ale ještě valila voda,“ popsal jeden ze zahrádkářů Vítězslav Richter, když se snažil lopatou nabrat z chodníčku mezi záhonky vrstvu bahna. „Musíme. Co narobíme.“ odvětil na otázku, zda má ještě chuť se pustit do obnovy zahrady.

Domy zatopené i tam, kde to nikdo nečekal. Apokalypsa, říká starosta Opavy-Vávrovic po částečném opadnutí vody

Domácí

Zatímco Richter uklízel, dalšího ze zahrádkářů, třiasedmdesátiletého Jiřího Hrušku nepustila do záhonů voda ani v úterý. „Ještě se tam nedostanu, mám tam ještě půl metru,“ popisoval. Ani on se ale nechce vzdát a je rozhodnutý zahrádku uvést do původního stavu. „Člověk si ponadává, ale zas to dá dohromady,“ poukázal Hruška. „Jsem v důchodu, tak si tady budu hrát celé dny,“ plánuje Richter. Přitom se rozhlédl po zcela zničené zahradě, povzdychl si a řekl: „Věšet se nebudeme. My máme aspoň kde bydlet. Třeba kolega u Svaté Trojice (náměstí v Opavě), tam je to katastrofa. Tam měli vodu až po strop,“ vykládal.

Oba zahrádkáři se shodli na tom, že víkendová povodeň předčila i tu z roku 1997. „Já měl o 25 centimetrů vodu výš než tehdy. Vím to, protože mám značku na chatě,“ ujistil Hruška a dodal, že voda se vylije z koryta, co tři roky. Do zahrádek ale došla jen dvakrát. „V sedmadevadesátém a teď,“ upozornil.

Podle Richtra by povodeň nemusela mít tak ničivou sílu, kdyby stát udělal pořádná protipovodňová opatření. Jenže o nich se prý jen mluví. „Nic se neudělalo. Jediná přehrada, co byla plánovaná 30 roků, jsou Heřminovy. Jenže tam se pár lidí rozhodlo neprodat pozemky a tisíce lidí kvůli tomu trpí. Kdyby tam ta přehrada byla, tak to tady takové určitě nemáme,“ rozhodil senior rukama a dál odklízel hromady bláta.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám