Hlavní obsah

Město plave divokou řekou, voda přišla během deseti minut. Hanušovice se nestihly evakuovat

Hanušovice
Aktualizováno

Hanušovice na Šumpersku v neděli dopoledne zatopila povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Voda přišla během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr. Vedení obce už nyní evakuaci zakázalo, situace je nebezpečná pro obyvatele i záchranáře.

Záběry ze zatopených HanušovicVideo: Novinky

Článek

„Jsme odříznuti od světa, celé město plave divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo to Hanušovice,“ uvedl hanušovický starosta Marek Kostka (Generace Y) .

Lidem radí, aby zůstali ve vyšších patrech domů a počkali na další pokyny.

„Došlo k nejčernějšímu scénáři a bohužel se protrhla protipovodňová hráz. Ulice Sportovní je pod vodou stejně jako další části města v blízkosti Moravy. V terénu jsou všechny složky integrovaného záchranného systému,“ píše se na facebookových stránkách města.

Podle hasičů se v Hanušovicích utrhl břeh řeky. „Sesunul se, a tím pádem se vlila voda do města. Nejednalo se tedy o protipovodňovou hrát,“ upřesnila odpoledne mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Hanušovice v neděli odpoledne

Nemáme elektřinu

„Tři čtvrtiny města jsou pod vodou. Co přišlo, se nedalo očekávat. Bylo to opravdu bleskové. Teď musíme čekat, až voda opadne. Myslíme, že by se to mohlo stát do večera. Právě teď začala jít hladina Moravy dolů. Jsme i bezradní v komunikaci. Nemáme elektřinu, většině lidí se už vybily mobily, nejde obecní rozhlas,“ řekl Novinkám o půl jedné odpoledne starosta.

Řeka Morava v oblasti dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu extrémní povodně, v Raškově na Šumpersku ležícím pod Hanušovicemi dosahuje nyní hladina řeky 398 centimetrů, extrémní povodeň je vyhlašována od 340 centimetrů. Tento povodňový stav platí i na toku Branná v Jindřichově na Šumpersku, který v Hanušovicích vtéká do Moravy.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám