Hlavní obsah

Měla tam být stěna, ale není hotová. Na Poříčí v Brně staví protipovodňové zábrany

Desítky hasičů staví v pátek večer na Poříčí v Brně protipovodňové zábrany. Páteřní komunikace městského okruhu, který v těchto místech u Výstaviště vede kolem řeky Svratky, patří v současnosti k nejvíce ohroženým místům ve městě. Vyšší povodňové stupně řek na jižní Moravě způsobují upouštěné přehrady. V Židlochovicích na Brněnsku vystoupala hladina Svratky v pátek večer na třetí stupeň.

Hasiči v Brně intenzivně staví protipovodňovou stěnu na Poříčí.Video: Miroslav Homola, Novinky

Článek

V místě, u nějž hasiči v pátek večer rozmisťují pytle s pískem a betonové zábrany, je koryto řeky Svratky současně i stavbou. Ještě včera v něm byly stavební stroje a různé překážky, které bylo nutné urychleně odstranit.

Staví se tu nová náplavka, což je dvoumiliardový projekt, na kterém se pracuje už dva roky a jehož součástí má být také nová protipovodňová stěna. Ta ovšem není stále ještě hotová. A  mezery v ní se snaží nyní hasiči utěsnit tak, aby pokud možno zabránili rozlivu případné povodňové vlny.

Třetí stupeň v Židlochovicích

Tu bylo možné čekat podle dopoledních informací od povodňové komise během noci na sobotu, zhruba ve tři ráno. Večer ale došlo k vyhlášení třetího povodňového stupně na řece o pár kilometrů níž v Židlochovicích. Zřejmě kvůli tomu, že přišlo do upouštěné přehrady větší množství vody z hor dřív, než se předpokládalo.

Do stanice metra Muzeum prosakuje dešťová voda

Domácí

Na druhou stranu večerní předpověď hydrologů zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna. Zatímco Svratka ve Veverské Bítýšce měla přesáhnout hladinu pro extrémní povodeň, nynější prognóza hovoří o  kulminaci na hladině třetího stupně povodňové aktivity. Hladina Svitavy v  Bílovicích nad Svitavou sice třetí stupeň povodňové aktivity překoná, neměla by však dosáhnout úrovně extrémní povodně, vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Před povodní nejen přímo ve městě varoval už v pátek dopoledne jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Bohužel musíme reálně očekávat, že právě zde mohou, podobně jako kolem řeky Svitavy v Brně, vznikat velké problémy, které způsobí povodňová vlna a se kterými musíme počítat,“ uvedl po zasedání povodňové komise.

„Je to zcela vážné varování , ale stále se občas setkáváme i s tím, že nám lidé v souvislosti s varováním před povodní přímo v Brně prostě nevěří,“ poznamenal velitel jihomoravských krajských hasičů Jiří Pelikán. Současná preventivní opatření se týkají i blízké nemocnice v Polní ulici.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám