Hlavní obsah

Medvědi z hradů a zámků mají zmizet

Z hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) zmizí do roku 2030 medvědi. Ti jsou aktuálně chováni ve čtyřech objektech a NPÚ pro ně chce nalézt zařízení s lepšími podmínkami pro život.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Medvěd na zámku v Českém Krumlově na archivním snímku.

Článek

Aktuálně žije v objektech pod správou NPÚ sedm medvědů, tři v Českém Krumlově, dva na Točníku a po jednom na Konopišti a v Náchodě, uvedla mluvčí ústavu Blanka Černá.

„Medvědi by měli být přesunuti do vhodnějších zařízení, která jim nabídnou lepší podmínky, než jsou ty stávající,“ konstatovala mluvčí, podle níž bude výběr nového umístění vybírán s ohledem na potřeby a zdravotní stav zvířat i možné podmínky nových lokalit.

Například na zámku v Českém Krumlově jsou medvědi chováni od 16. století, ve stávajícím medvědím příkopu pak od roku 1707. O jejich chov v medvědáriu, které prošlo před koncem tisíciletí rekonstrukcí, se stará správce zámku, jímž je Státní památkový ústav České Budějovice, sponzoři a návštěvníci.

Medvědinec za miliardu? Absurdní, míní kritici

Domácí

Na Točníku žije dvojice medvědů hnědých od roku 2013. Veřejnost se s nimi seznámila prostřednictvím večerníčku Méďové na cestách, který s nimi natočil Václav Chaloupek.

Na Konopišti sahá historie chovu medvědů do 19. století. Od roku 2011 se na zámku nachází medvěd ušatý. Přes původní plány na modernizaci medvědária bylo již dříve rozhodnuto, že chov medvědů na zámku bude ukončen.

Na zámku v Náchodě jsou v původním hradním příkopu chováni medvědi hnědí od roku 1995. Z původní dvojice žije nyní již pouze samec.

Anketa

Souhlasíte s tím, že z hradů a zámků zmizí medvědi?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 15915 čtenářů.

Jan Černý: Když odchováte medvěda od mláděte, bere vás jako svého

Móda a kosmetika
Související témata:
Hrad Točník
Zámek Náchod

Výběr článků

Načítám