Hlavní obsah

Medvěd z Konopiště se přestěhuje do zoo v Ostravě

Konopiště

Ze zámku Konopiště poputuje medvěd ušatý do ostravské zoologické zahrady. Osmnáctileté zvíře si vyžádala zpět Zoo Zlín, které šelma patří a přenechala ho zámku na základě dohody o deponaci s Národním památkovým ústavem. Nedávno zoo tuto smlouvu vypověděla, což chovatele na Konopišti nemile překvapilo.

Foto: Zámek Konopiště, NPÚ

Medvěd Jiří na zámku Konopiště

Článek

Podle ředitele Zoo Zlín Romana Horského ale na zvíře čeká mnohem větší výběh, než jaký má v zámeckém příkopu. „Po dohodě s koordinátorem Evropského záchranného programu pro medvědy ušaté odejde do Zoo Ostrava. Zde bude mít k dispozici nadstandardní výběh o rozloze jednoho hektaru, který patří mezi největší a nejlepší výběhy medvědů ve světových zoo,“ mínil ředitel Horský.

„Přesuny zvířat mezi zoologickými zahradami jsou totiž naprosto běžné, ať už v rámci evropských, nebo světových zoo. Navíc i přes veškerou péči, kterou na Konopišti medvěd dostával, se u něj začaly projevovat symptomy stereotypního chování,“ řekl ředitel Horský.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Stěhování medvěda na zámek Konopiště v roce 2011

„Je tady úplně v pohodě“

S tím ale na Konopišti nesouhlasí. Podle kastelánky dostával medvěd Jiří, jak mu tady říkali, veškerou péči.

„Výběh je prostorný a denně mu zahradníci dávají větve na hraní nebo k okusování, zasadili jsme mu sem bylinky, dostává denně čerstvou vodu do bazénku, denně rybu, ovesnou kaši s medem ke snídani, ovoce. Je tady úplně v pohodě, vůbec není vystresovaný,“ argumentovala pro setrvání medvěda na Konopišti kastelánka Jana Sedláčková.

V Krumlově začíná boj o medvědárium

Domácí

Zapojí se do reprodukce

Přesto se s ním budou muset rozloučit. V ostravské zahradě se počítá se samcem do zapojení do chovu. „Samec medvěda ušatého bude obývat téměř hektarový lesní výběh, ve srovnání se současným výběhem o rozloze 265 metrů čtverečních to bude znamenat skutečně zásadní zlepšení životních podmínek,“ uvedl Horský, podle něhož přibydou medvědovi různé přírodní úkryty i odpočinková místa.

„Nevidíme jediný důvod, aby náš samec medvěda ušatého zůstal v malém výběhu, když mu můžeme zajistit nadstandardní zařízení. Medvědi ušatí se v lidské péči dožívají až 30 let, s velkou pravděpodobností se tak náš samec zapojí i do chovu a reprodukce. Přesun medvěda do ostravské zoo je správné rozhodnutí, plně si za ním stojíme,“ zdůraznil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Tento samec medvěda ušatého se narodil v roce 2006, v roce 2011 jej Zoo Zlín na základě smlouvy o deponaci s Národním památkovým ústavem zapůjčila na zámek Konopiště. Zoo Ostrava tento druh chová od roku 1991.

KOMENTÁŘ: Hrady bez medvědů nejsou jen letní okurka – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám