Hlavní obsah

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Ostrava-Přívoz

Náročnou nedělní noc a následný den prožily stovky lidí z ostravské čtvrti Přívoz, které odtamtud museli hasiči a policisté evakuovat kvůli silně rozvodněné řece Odře pomocí člunů i vrtulníků. Někteří obyvatelé této městské části mají zatopený celý svůj domov, jiní vůbec nespali a nejedli, další se zachraňovali z bytu přes střechu.

Rozhovory z evakuačního centra v OstravěVideo: Novinky

Článek

Do přívozské Palackého ulice, kde žije paní Lucie se třemi dcerami, dorazila podle ní povodňová vlna už kolem nedělní 22. hodiny.

„To už začalo valit a pak se to jen stupňovalo a šlo to nahoru zhruba ke dvěma metrům. Už jsme ani nemohli otevřít venkovní dveře, tak jsme museli do evakuačního člunu lézt přes střechu,“ přiblížila Novinkám děsivý zážitek Lucie.

Odvoz čluny podle ní trval dlouho, protože na sídlišti na něj čekalo hodně lidí včetně seniorů, nemocných a nemohoucích na vozíčku, kteří měli logicky přednost.

Oni nás obětovali, nechali nás pod vodou, zlobí se lidé z ostravské Nové Vsi

Domácí

„Navíc tam jsou, tuším, dva domovy důchodců, takže jsme to chápali. Bylo to ale strašné, děti od nedělní noci nejedly, nepily,“ poznamenala Lucie.

Řadu lidí z hůře dostupných míst navíc evakuovaly policejní vrtulníky. V pondělí odpoledne klesaly nad Přívoz takřka každou minutu. Když jeden se zachráněnými odletěl, okamžitě se objevil další.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Policejní vrtulník nad ostravským Přívozem

Lucii s dětmi odvezl připravený autobus do evakuačního centra na ostravském výstavišti Černá louka. Nakonec tam ale nezůstala, přijel pro ně, stejně jako pro mnoho dalších, někdo z příbuzných, kdo žije v nezatopené oblasti. Desítky lidí tak opouštěly pavilon A na výstavišti už během pondělního odpoledne a večera a nepřespávaly tam.

„Řekli nám tady, že nás nikde neubytují, protože máme pejska, tak už nám naštěstí volali z rodiny, že nás odvezou dál. Navíc tu není tolik míst,“ dodala k tomu mladá žena, jejíž dcery se těžce vzpamatovávaly z nočního šoku a z první těžké zkušenosti s povodněmi a nechtěly o tomto zážitku ani mluvit.

Lucie už jen na závěr smutně zmínila, že rodina navíc přišla o pracovní dodávku postavenou před domem, kterou voda celou zalila.

Bez psa se nehne

Naopak jedno z několika desítek modrých lehátek připadlo už v neděli v noci pětapadesátileté Dagmar Kuhnové, kterou hasiči museli kvůli vodě evakuovat z jejího přízemního bytu v Přívoze. S sebou má svou starou fenku, kterou odmítá opustit navzdory tomu, že právě kvůli ní se pro ni nedaří najít ubytování v některém z hotelů, penzionů či ubytoven.

FOTO: V Litovli se místní nenechali vodou zdolat, vodou se brodili na kolech nebo na vorech

Domácí

„Ve dvě hodiny pro nás přijeli hasiči loďkou, že si mám honem sbalit nejnutnější věci a mám odejít. Nechtěla jsem tam nechat psa, tak jsem ho vzala s sebou. Teď mám problémy se dostat někam na ubytovnu nebo na jiné ubytování, protože mám psa,“ popsala Novinkám evakuovaná žena.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Evakuační centrum v Ostravě, kam se museli kvůli povodni uchýlit lidé, jejichž domovy v Přívoze zatopila velká voda.

Odhaduje, že na provizorním lůžku v evakuačním centru zřízeném na výstavišti Černá louka stráví asi týden. Nemá prý na rozdíl od mnohých jiných kam jinam jít. „Budu tady. Říkají, že by to mohlo být tak týden. Nemám ke komu jít, protože příbuzní jaksi nemají zájem. A já bez psa nebudu,“ stojí si za svým.

„Celý můj byt je vytopený. Uvidím, jaké tam jsou škody, protože nevím, jak to tam teď vypadá. Všechen nábytek, který mám, ale budu muset vyhodit,“ zamyslela se žena, kterou povodeň zaskočila. Dříve žila ve Slezské Ostravě, která je na kopci, a voda ji tak nikdy neohrožovala.

„Strašné to bylo“

„V naší ulici byla děsně velká záplava. V bytě jsem zatopeno neměla, ale všude byla voda. Odváželi nás pryč čluny,“ řekla Novinkám šedesátiletá Miluše Pecharová s tím, že nic podobného v životě nezažila.

„Strašné to bylo,“ podotkla Miluše. Za pobyt v evakuačním centru na Černé louce je vděčná a zvládá ho podle svých slov dobře i díky tomu, že má s sebou svého psa.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Voda v Ostravě-Přívozu

Kompletně vytopený byt

Protože povodně v Ostravě zažil už před lety, čekal čtyřicetiletý Libor na přílivovou vlnu celý nedělní večer. I tentokrát dorazila a byla opravdu velká.

„Byl jsem celou noc vzhůru. U nás to bouchlo v noci na pondělí kolem jedné hodiny ráno, klasická menší vlna kolem dvaceti čísel, ale pak se to stupňovalo. Nakonec to stouplo na víc než 130 centimetrů a máme tak kompletně vytopený celý byt,“ neskrýval pohnutí se slzami v očích otec čtyřčlenné rodiny se dvěma malými dětmi.

Litovel: Povodeň přišla před půlnocí, bylo to rychlé. Ještě jsme se nedostali domů

Domácí

Museli pak celé ráno čekat na čluny, které je odvezly do bezpečí, a autobus následně do evakuačního centra.

Dům, kde v přízemí bydlí, je podle něj celý pod vodou a on tedy neví, co tam po opadnutí vody najde. Zatím ani netuší, kdy se domů bude moci vrátit. „Stihli jsme si vzít jenom igelitky s osobními věcmi a doklady,“ uvedl zhruba čtyřicetiletý muž.

Drhnoucí organizace

Na drhnoucí organizaci pomoci zatopeným ze strany ostravského magistrátu si postěžoval předseda Unie olašských Romů a člen Rady vlády pro romské záležitosti Josef Stojka, který pomáhá s koordinací ubytování a další pomocí pro lidi, jež museli kvůli vysoké vodě opustit své domovy. Značná část z nich jsou totiž Romové žijící právě v Přívoze. Jen během neděle takto podle svých slov pomohl zařídit bydlení pro cca 90 lidí.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Evakuační centrum v Ostravě, kam se museli kvůli povodni uchýlit lidé, jejichž domovy v Přívoze zatopila velká voda.

„Mnoho Romů je bez peněz, bez všeho. Nebudeme si stěžovat, ale myslím si, že město mělo více vědět, co dělá třeba Červený kříž a naopak. Město tu koordinaci už nezvládá. Lidi mají psy, takže se nedostanou na hotely, protože majitelé si třeba psy nepřejí. Ti psi za to ale nemůžou,“ řekl Novinkám Stojka uvnitř evakuačního centra, kterým podle něj od neděle do pondělí prošlo celkově několik stovek až tisícovka lidí z romské komunity.

Tamní dobrovolníci následně redakci upřesnili, že v neděli do centra zamířili hlavně lidé ze zatopených ostravských částí Svinov, Poruba a Nová Ves, kterých bylo několik stovek. V pondělí pak přijelo zhruba 250 evakuovaných z Přívozu.

O všechny se kromě dobrovolníků a lidí z magistrátu obětavě a trpělivě starají i lékaři a zdravotníci z Českého červeného kříže.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Evakuační centrum v Ostravě, kam se museli kvůli povodni uchýlit lidé, jejichž domovy v Přívoze zatopila velká voda.

Domy zatopené i tam, kde to nikdo nečekal. Apokalypsa, říká starosta Opavy-Vávrovic po částečném opadnutí vody

Domácí

Výběr článků

Načítám