Hlavní obsah

Matka a dcera odmítly opustit dům na Českokrumlovsku. Museli je zachraňovat hasiči

Benešov nad Černou

Do poslední chvíle nevěřily, že by povodeň mohla znovu citelně zasáhnout jejich dům v Benešově nad Černou na Českokrumlovsku. Pak už se z něj ale dvě ženy nemohly dostat. Podle zjištění Novinek šlo o matku a dceru. Zachraňovat je z obydlí nakonec museli jihočeští hasiči.

Dvě ženy z Benešova nad Černou na Českokrumlovsku se odmítly evakuovat. Nakonec je museli zachraňovat hasičiVideo: HZS Jihočeského kraje

Článek

Mluvčí hasičů Vendula Matějů o sobotní události informovala na sociální síti X. Uvedla, že ženy se odmítly evakuovat. „Akce se tak rázem proměnila v záchranu,“ upozornila Matějů.

Podle ní jde v Jihočeském kraji o první případ, kdy lidé nechtěli opustit své obydlí.

„Apelujeme na všechny, aby sledovali oficiální zdroje informací a dodržovali pokyny integrovaného záchranného systému a představitelů obce,“ zdůraznila mluvčí.

Podle zjištění šlo o matku a dceru. Domnívaly se, že voda nevystoupá tak vysoko. Zřejmě měly i psychický blok a bály se opustit dům samy. V minulosti už povodně obec opakovaně zasáhly, právě tento objekt patřil mezi zničené. Rodina prostory zrekonstruovala.

Starostka Benešova nad Černou Veronika Zemanová Korchová Novinkám řekla, že měla o ženy velké obavy. „Netušila jsem, že se neevakuovaly. Když jsem se to dozvěděla, hned jsem jim volala a promluvila s nimi, což naštěstí zabralo,“ oddechla si starostka.

„Už si zažily své“

Doplnila, že ženy rozhodně nechce odsuzovat. Každý podle ní může někdy situaci špatně vyhodnotit nebo dostat nečekaný strach. „Obě už si zažily své,“ podotkla.

Hasiči poté nasedli na člun a dotyčné zachránili. „Byli úžasní. Zásah trval několik desítek minut,“ vypočítala Zemanová Korchová.

K sobotnímu odpoledni voda v Benešově nad Černou zaplavila šest rodinných domů. Lidé se přesunuli k příbuzným nebo využili prozatímního zázemí v místní sportovní hale. Na říčce Černé platí třetí stupeň povodňové aktivity. Hladina stále stoupá. „Ohrožená jsou další obydlí. Prognózy nevypadají dobře,“ obává se starostka.

Ona i dobrovolní hasiči pomáhají obyvatelům nepřetržitě od čtvrtka. Přistavují protipovodňové bariéry, asistují při evakuace. Pracují nejenom v Benešově, ale také okolních osadách, jako jsou například Hartunov či Dlouhoště.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Žena se v Českých Budějovicích koupala v rozvodněné Malši. Prý ji lákala síla vody

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám