Hlavní obsah

Máte řešit krizi a jste hluchý a slepý. V Železném Brodě nešel proud 12 hodin

Železný Brod

Přívalové deště a povodně, které zasáhly Česko, provázely také rozsáhlé výpadky proudu. Lidé se náhle ocitli bez světla, tepla i teplé vody, přestala fungovat ale i komunikace anebo informační služba, která je v krizových situacích zásadní. Kritickou situaci zažívali před pár dny například na Železnobrodsku, kudy protéká řeka Jizera, která postupně kulminovala až na 3. stupeň povodňové aktivity. Elektřina nešla dvanáct hodin a krizový štáb tím byl doslova ochromen.

Foto: HZS LK

Popadané stromy často zpřetrhaly i elektrické vedení a lidé přišli o proud.

Článek

„Máte řešit krizi a jste hluchý a slepý,“ shrnul své dojmy starosta Železného Brodu František Lufinka (Za rozvoj města). Zhruba deset minut poté, co vypadla ve městě elektřina, nastal totální výpadek internetového i telefonního signálu v celé oblasti.

Proto, aby mohl kamkoli zavolat, musel odjíždět do nedaleké obce anebo šplhat na kopce nad město. S chybějící elektrickou energií se totiž zastavil agregát, který zajišťuje funkčnost vysílače telefonních operátorů.

„Neměli jsme ani možnost zjišťovat průběžně stav hladiny řeky a informovat obce pod námi, třeba Turnov, kde čekali na zprávy, anebo naopak zjišťovat, jaká je situace na tocích výš, třeba v Tanvaldě v Kamenici, a kolik vody by mohlo přitéct k nám. S chybějícím internetem nefungovaly ani informační služby,“ popsal starosta.

Mobilní sítě se daří stabilizovat, povodním navzdory. S obnovou pomáhal i vrtulník

Mobil

Dodal, že naštěstí mají ve městě strážníky, kteří každou půlhodinu jezdili po dobu výpadku proudu měřit vzrůstající hladinu Jizery ručně.

„Komunikovali jsme to už s Českým telekomunikačním úřadem, a až na to bude klid, chceme, aby operátoři měli v této oblasti alespoň nějaký diesel agregát, protože mají společný vysílač. Evidentně tam měli jen nějakou baterku, která vydrží jen chvilku. Naštěstí většinou starostové umí komunikovat přes hasičské vysílačky,“ řekl k výpadku hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: HZS LK

Padající stromy zpřetrhávaly dráty elektrického vedení.

Obce půjčují lidem i firmám agregáty

S výpadkem elektrické energie nenastává pouze tma v domech, ale lidé také přicházejí o teplo nebo o teplou vodu.

„Proud nešel nejméně dvanáct hodin… Nesvítili jsme, nebyli jsme schopni zajistit teplo ani teplou vodu, nefungovaly lednice a mrazáky,“ přiblížil majitel menšího hotelu ve Splzově u Železného Brodu Vladimír Buriánek.

Podle něj je jednodenní výpadek ještě zvládnutelný, ale když se přehnala v roce 2007 bouře Kyrill a nešla elektřina asi čtyři dny, byl největší problém s mrazáky. „Jeden den vydrží, to se pohne tak o jeden až dva stupně, ale za čtyři dny už nemrazí a jídlo se zkazí. A to v mrazácích míváme i padesát kilo nebo metrák masa,“ vysvětlil hoteliér.

Tentokrát prý zpočátku proud vypadával a zase naskakoval střídavě, než vypadl úplně, což je ale také špatně třeba pro tepelná čerpadla, u kterých mohou kvůli tomu shořet motory. A tak je pro jistotu vypnul, jinak by se škody šplhaly do statisíců.

„Mám malý agregát, který něco utáhne, ale ne lednice. A dnes je všechno v počítači, takže bez elektřiny ani nefunguje kasa, můžeme akorát zavřít a čekat,“ dodal Buriánek.

Krátkodobý výpadek měli i v Zákupech na Českolipsku, kde nemuseli nasadit žádné nestandardní metody zajištění proudu, ale své zkušenosti už z minulosti také mají.

„V prvé řadě, když není proud, zasekne to komunikaci mezi povodňovým štábem a lidmi. Nicméně Zákupy nejsou tak velké, abychom to nezvládli osobně, a obcházíme domy,“ popsal starosta Zákup Radek Lípa (Nezávislé moderní Zákupy).

Na případy výpadku proudu mají v Zákupech nakoupené benzinové centrály, které pak půjčují lidem. „Jednou se na centrálu napojil celý rodinný domek, od světel až po lednici. Funguje u nás i potravinářský závod a i jim půjčujeme centrály. Jednou jsme takto drželi několik hodin elektřinu i v domově důchodců,“ dodal Lípa.

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám