Hlavní obsah

Marvanová: Že policie k zásahu na fakultě nebude říkat pravdu, to jsem nečekala

Hana Kordová Marvanová je nestranickou senátorkou za Spolu, zároveň právně pomáhá jedné rodině oběti střelby na filozofické fakultě a je v kontaktu s dalšími. Má proto přístup k usnesení o odložení trestní věci i k celému spisu.

Foto: Právo

Nezávislá senátorka Hana Kordová Marvanová

Článek

Jaká jsou podle vás bílá místa, která v pátrání po pachateli zůstávají?

V usnesení, které jsme obdrželi minulý pátek, byly nejvíce překvapující dvě věci: že byl pachatel v budově fakulty už hodinu a půl předem, že se celou dobu chystal na střelbu uvnitř filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Z usnesení a ze spisu také vyplývá, že policisté věděli už po 13. hodině, že je pachatel podezřelý z vraždy svého otce. Když ho hledali a měli informaci, že je nebezpečný, je podezřelý z vraždy a jede do Prahy, měli tomu pátrání přizpůsobit.

Jak?

Nabízelo se to nejjednodušší. Když jdou do nějaké budovy, která s ním souvisí, zeptat se, zda tam pachatel vešel. Policistům zaměstnanci řekli, že ho neviděli; měli se proto zeptat, zda mají v budově kamery a podívat se na ně. To zřejmě neudělali. Na Výboru pro bezpečnost policisté vysvětlovali, že byl systém zastaralý a nedalo se podívat na záznam. Přitom vím, že všechny kamery toto umí, i ty běžné na rodinných domcích.

Jak z tohoto pohledu hodnotíte čtvrteční bezpečnostní výbor?

Takový průběh jsem nečekala. Všichni se upínali k tomuto momentu, že se vše zveřejní a bude jasno. Zazněly přitom šokující nové informace, které do toho vnáší nové světlo, že bylo možné pachatele dopadnout dříve, než začal střílet. Tím pádem by nemuseli studenti zemřít, je to strašné to jen vyslovit.

Zároveň policie vysvětluje postup způsobem, který na mě nepůsobil věrohodně. Že by poslancům a dalším zástupcům neříkali pravdu nebo dávali neúplné informace, to bych od policie nečekala. Pochybení se může stát, ale tady se kolem toho ještě mlží nebo se zatajuje, o to je věc závažnější. Vždy dodávám, že velice oceňuji policisty zasahující proti střelci, nezpochybňuji práci policie jako celku.

Spor o kamerový záznam příchodu střelce. Policie a fakulta jsou v rozporu

Domácí

Na výboru od pozůstalých zaznívala slova o vyvození odpovědnosti. Jaký je váš názor?

Vidím to jednoznačně, musí se vyvodit osobní odpovědnost, zvlášť pokud policie neříká pravdu na bezpečnostním výboru. Nechtějte po mně jména, protože nevím, jestli to policisté říkají s vědomím policejního prezidenta nebo ministra vnitra.

Jaká bude vaše reakce jako senátorky i právní zástupkyně pozůstalých?

Mluvila jsem s předsedou senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem a s některými dalšími členy výboru. Navrhovala jsem, že by se měl tento výbor sejít, může si pozvat zástupce policie či ministra vnitra.

Samostatná kapitola, kterou jsem otevírala už od ledna, je zpřísnění zbraňové legislativy. Pachatel, když byl psychiatricky léčen a bral léky, neměl mít možnost získat zbrojní průkaz. U žádosti o zbrojní průkaz by se podle mě měla zkoumat nejen zdravotní, ale i psychická způsobilost.

Pokud jde o roli zmocněnkyně, stejně jako fakulta jsem podala stížnost proti odložení trestní věci, měla by se ještě více objasnit například motivace pachatele.

Jak na bezpečnostní výbor a nové skutečnosti reagovali pozůstalí, s nimiž jste v kontaktu?

Rodina, kterou zastupuji, je z toho zhroucená. Pořád jsem je uklidňovala, že se vše dozvědí, že bude jasno a bude čas to zpracovat. Když se nyní objevily informace, které jsou překvapivé, a zároveň zůstávají bílá místa, způsobuje jim to další traumatizaci.

Mohli vidět záznam z kamer na místě, ale šli pryč. Bezpečnostní poradce univerzity rozporuje tvrzení policie

Domácí

Výběr článků

Načítám