Hlavní obsah

V Krumlově začíná boj o medvědárium

Město Český Krumlov nesouhlasí s plánovaným postupem Národního památkového ústavu, který usiluje o zrušení chovu medvědů v hradním příkopu. Podpoří kastelána zámku Pavla Slavka, který chce získat výjimku pro chov a certifikát záchranné stanice.

Foto: Město Český Krumlov

Medvědi v hradním příkopu českokrumlovského zámku

Článek

Nedávný výrok památkářů o tom, že chtějí ukončit do roku 2030 chov medvědů na všech hradech a zámcích a ve spolupráci se zahraničními nadacemi pro ně hledat umístění v přírodních rezervacích, zvedl ze židle řadu lidí. Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají od poloviny 16. století, kdy zde sídlil rod Rožmberků. Kastelán zámku i vedení města s ukončením chovu zásadně nesouhlasí.

„Neztotožňuji se s kroky památkového ústavu, který podlehl zahraničním aktivistům požadujícím zákaz chovu medvědů v hradním příkopu. Neustálé atakování, kterému čelil zámek i my jako samospráva, je založené na neznalosti,“ reagoval na výrok památkářů Alexandr Nogrády (ANO), starosta Českého Krumlova. O medvědy podle jeho slov pečuje zkušený ošetřovatel dravé zvěře, který se jejich chovu věnuje téměř padesát let. „Pod jeho dozorem mají medvědi tu nejlepší péči,“ dodal.

Reakci města nechtěli památkáři komentovat. „Ze strany Národního památkového ústavu bylo již vše řečeno,“ reagovala Novinkám jeho mluvčí Blanka Černá.

Foto: Město Český Krumlov

O medvědy se v Krumlově stará zkušený medvědář Jan Míša Černý.

Vedení města s kastelánem zámku Pavlem Slavkem usiluje o získání výjimky pro chov a certifikátu záchranné stanice. „Medvědi tu nejsou pro potěchu návštěvníků ani jako chovná nebo obchodní zvířata. Současné medvědárium slouží především jako útulek pro zvířata, která nemají jinou možnost důstojného dožití,“ zdůraznil Nogrády.

V medvědím příkopu nyní žije třiatřicetiletá medvědice Marie Terezie a dvojice medvědů hnědých. Ta byla jako mláďata v roce 2017 zabavena na pražském letišti, protože dovozce neměl potřebná povolení. „Medvědi měli skončit v cirkuse. Podařilo se je ale zachránit a po nezdařených pokusech o umístění do zoo si je převzal Národní památkový ústav, který je umístil sem,“ dodal starosta.

Kastelán zámku už na ministerstvo životního prostředí poslal dopis. „Medvědárium má v Krumlově téměř čtyř set letou tradici, máme obrovské zkušenosti s jejich chovem a není důvod, aby toto místo zaniklo. Zatím žádnou odezvu z ministerstva ale nemám,“ řekl Slavko.

Přesun medvědů razantně odmítá i Jan Míša Černý, který se o ně v Krumlově stará. Denně jim mimo jiné připravuje speciální nápoj z vody, mléka, medu a vitamínů. Medvědi tu mají velký výběh, zimoviště i jezírko. Navíc jsou pod veterinární kontrolou Krajské veterinární správy. Podle něj jsou na zdejší prostor zvyklí odmalička a stěhování by jen těžko zvládli.

Pět živořících vlků z Prahy našlo domov v táborské zoo

Domácí

Výběr článků

Načítám