Hlavní obsah

Mapa Čechům radí, kam zajít na houby

Současné vyšší teploty a minimální srážky působí sucho v české krajině, což ovlivňuje i výskyt hub. Kdo na ně chce vyrazit, může se dopředu poradit s mapou Českého hydrometeorologického ústavu. Lze z ní vyčíst jejich pravděpodobný výskyt. Každý den má nová data a odborníci na počasí na ní spolupracují i s mykology.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Hřib hnědý, ilustrační foto

Článek

„Hodnotíme hlavně teploty a srážky za uplynulých třicet dnů. Obecně čím je vlhčí a teplejší počasí, tím je větší pravděpodobnost, že houby najdete. Většina republiky je nyní ve středních hodnotách pravděpodobnosti jejich růstu. Dobře je na tom Vysočina a vyšší polohy,“ popsal odborník z hydrometeorologického ústavu Martin Možný.

Upozorňuje, že se vždy jedná o popis aktuálního stavu, nikoliv o předpověď, jak houby porostou za den, týden či měsíc. Za houbami podle něj není třeba vyrážet na druhý konec republiky, stačí se podívat na mapě na své okolí, kde se nachází zelená barva značící jejich pravděpodobný výskyt. Hodnoty o počasí čerpají meteorologové ze šesti set srážkoměrných stanic po celé republice, mapa je díky tomu detailní.

Foto: ČHMÚ

Aktuální mapa pravděpodobnosti výskytu hub ČHMÚ

„Naše mapa se zaměřuje na mykorhizní houby, zejména hřiby, ale i lišky a holubinky, tedy houby, které sbírá většina lidí. Stovky osob se na nás obracejí se zpětnou vazbou a posílají své úlovky, devětadevadesát procent z nich je s mapou spokojených,“ popsal Možný.

Od loňského roku meteorologové spolupracují i s Českou mykologickou společností. Podle jejího předsedy Jaroslava Landy je mapa užitečný nástroj, má však své limity.

Amatérský mykolog objevil na Pálavě houbu, která má růst jen v Severní Americe

Věda a školy

„Pokud je obtížné předpovídat počasí, předpovídat růst hub je ještě obtížnější. Můžete pro ně mít ideální podmínky a ony přesto růst nemusí,“ popsal Landa. „Počasí je lokální a houby jsou v tom ještě horší. Rostou podle podloží, a to se vám v terénu střídá.“ Česká mykologická společnost si zpracovává už dvanáct let vlastní mapy výskytu hub, ty však s veřejností nesdílí. Přístup k ní má tisícovka členů společnosti.

Zaměřují se navíc na všechny druhy hub, nejen na ty, které nejčastěji sbírají houbaři. „V současné době rostou hlavně hřibovité houby. Snesou vysoké teploty a přežijí, když chvíli neprší,“ popsal Landa. Zatímco červen byl podle něj na výskyt hub nadprůměrný, červenec je podle něj slabší.

Ani podle Možného nemůže být mapa stoprocentní. „Například loni se nám stalo, že byly podmínky pro růst hub ideální. Podhoubí se tím nicméně vyčerpalo a nechávalo si chvilku na odpočinek,“ popsal odborník. Přestože tak mapa ukazovala vysokou pravděpodobnost výskytu hub, ve skutečnosti nerostly. „Byly to zhruba dva týdny, pak už mapa zase ukazovala správně,“ dodal.

Velkou otázkou je, jak do růstu hub promluví globální oteplování. „Pozorujeme nárůst teplot, který je všude patrný,“ uvedl meteorolog. I houby podle něj postupně proměňují své chování. „V létě bude hodně záviset na srážkách, které přijdou s bouřkovou činností. To se bude lokálně hodně lišit.“

Dá se tak očekávat, že mapa nabude na důležitosti. „V poslední době jsme měli štěstí, předchozí roky byly trochu vlhčí. Nelze ovšem vyloučit, že zase přijde sušší období, které se vyskytne několik let po sobě,“ uzavřel odborník na počasí.

Sbírat houby podle aplikace je špatný nápad, varují mykologové

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám