Hlavní obsah

Manželství pro homosexuály opět na scéně. Díky Ústavnímu soudu

Verdikt Ústavního soudu, který zrušil povinnost podstoupit pro úřední změnu pohlaví chirurgický zákrok, může mít dopad i na práva homosexuálů. Přinést by jim totiž mohl kýžené „manželství pro všechny“, o které bojovali ve Sněmovně neúspěšně letos v únoru. Jinak podle odborníků hrozí, že se vytvoří nedůvodná nerovnováha v právech.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Duhový festival Prague Pride v roce 2023. Průvod se v Praze koná už od roku 2011.

Článek

Transgender osoby mohou dnes po změně pohlaví a chirurgickém zákroku, který zahrnuje sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů, vstoupit do manželství. Poté, co Ústavní soud zrušil podmínku operace, předpokládá se, že budou moci uzavírat manželství dál, tedy po úřední změně pohlaví. Před oltářem by tak mohli stanout dva biologičtí muži či dvě biologické ženy.

Což je něco, co je homosexuálním párům zapovězeno, ti mohou podle českých zákonů uzavřít pouze partnerství.

„Pokud by tomu mělo být skutečně tak, bude nutné se dotknout i otázek souvisejících. A to zejména otázek manželství, které by se mělo otevřít pro všechny osoby bez rozdílu pohlaví, včetně možnosti adopce. V opačném případě bychom zde pak měli dvě kategorie osob, mezi nimiž by se dle mého vytvořila nedůvodná nerovnováha v právech,“ míní právník František Jampílek z Právnické fakulty Karlovy univerzity.

Trans muž porazil systém. „Nemusím se teď stresovat, když vytáhnu občanku“

Domácí

„Působilo by zvláštně, že by příslušníci (biologicky) stejnopohlavního páru vstoupit do manželství nemohli, zatímco jiní příslušníci (biologicky) stejnopohlavního páru, kde jeden se rozhodl vystupovat jako osoba opačného pohlaví, by měli možnost vstupu do manželství otevřenou,“ dodal Jampílek.

Za legitimní a zásadní pokládá tyto otázky i vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Karlovy univerzity David Elischer.

Podle ústavního právníka Ondřeje Preusse však tuto „nespravedlnost“ musí posoudit politici. „Podle Ústavního soudu je prostě nedůstojné po někom požadovat kastraci či sterilizaci při úřední změně pohlaví,“ poznamenal Preuss. „Je potřeba upozornit na to, že nutnost podstoupit takový zákrok mají transgender lidé jenom v několika zemích Evropské unie. Na Slovensku zrušili podmínku kastrace při úřední změně pohlaví už loni v březnu,“ dodal.

Ustanovení občanského zákoníku a zákona o specifických zdravotních službách, které podmiňuje úřední změnu pohlaví chirurgickým zákrokem, ruší Ústavní soud ke 30. červnu 2025. Do té doby by měli zákonodárci přijít s novou právní úpravou. Pokud by se tak nestalo, mohly by nastat zmatky.

Dnes občanský zákoník uvádí: „Změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů. Má se za to, že dnem změny pohlaví je den uvedený v potvrzení vydaném poskytovatelem zdravotních služeb.“

Ústavní soud zrušil jen první citovanou větu, druhá věta zůstala. Na zdravotnická zařízení by tak mohla být přenesena velká odpovědnost.

„Byl by tím vytvořen tlak na praxi, aby se s touto problematikou nějakým způsobem vypořádala, a po čase tedy i dospěla k nějakému jednoticímu přístupu. To ovšem samozřejmě není vhodný scénář,“ myslí si Jampílek.

Těhotní muži?

Ministerstvo spravedlnosti zatím oprašuje svůj starší návrh, podle kterého by ke změně pohlaví byl třeba souhlas sexuologa či jiného lékaře. Část ODS či lidovců však bude zřejmě chtít úpravu zpřísnit.

„Ústavní soud dle mého překročil své hájemství a s velmi pozoruhodným zdůvodněním se vydal na politickou cestu. Věci, o kterých se má rozhodovat ve volbách, ne velmi širokými výklady Listiny,“ kritizuje předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Ke změně pohlaví by mohlo stačit prohlášení trans osoby a názor lékaře, zvažuje Blažek

Domácí

Zákonodárci se budou muset zabývat i otázkami, jak nakládat v budoucnosti s tím, když dítě porodí biologická žena, která bude úředně mužem, nebo jak zacházet s transgender osobami ve vězení. „Nebude to v současné koalici úplně snadný úkol. Já jsem zásadně proti rodícím mužům a výběru věznice podle svého rozmaru,“ podotkl Benda.

Změna se nelíbí ani „liberálnější“ místopředsedkyni ODS Evě Decroix. „Témata jako těhotní či kojící muži, František jako matka v rodném listě nemáme dle mého jako společnost zpracovaná. Dopady do otázek veřejného pořádku jsou nezměrné,“ řekla Novinkám.

Odborníky chce k věci vyslechnout předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Spolek Trans*parent, který se zasazuje za práva transgender a nebinárních osob, verdikt uvítal. Rád by však ještě prosadil zrušení ustanovení, podle kterého automaticky zaniká manželství páru, v němž si jeden nechal změnit pohlaví. To by mohlo umožnit právě přijetí tzv. manželství pro všechny. „Máte vztahy, ve kterých se z manželského páru muže a ženy stanou dvě lesby, akorát jedna má v občanském průkazu stále uvedeno, že je muž,“ připomněl mluvčí Transparentu Daniel Zikmund.

Obavy politiků by organizace ráda rozptýlila. Změnit pohlaví totiž nebylo podle Zikmunda zdaleka ani dosud jen o chirurgickém zákroku. „Lidé mění svou vizáž, oblečení, několik měsíců lidé podstupují hormonální terapii,“ vyjmenoval. „Tranzice není jednoduchá, je to velký krok, ke kterému se lidé odhodlávají. Není žádnou praxí ani na Západě, že by lidé měnili své pohlaví podle nálady,“ dodal.

Barbarská praktika z minulosti, vítají politici verdikt o kastraci při změně pohlaví. Lidovci nejásají

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám