Hlavní obsah

Manipulativní kampaň proti obtěžování v MHD zaskočila i primátora Svobodu

Praha

Část příspěvků kampaně proti obtěžování v MHD, v nichž nezisková organizace Konsent, jež za ní stojí, uvádí, že bylo v dopravních prostředcích donuceno k pohlavnímu styku šest procent cestujících, tedy přibližně každý dvacátý, považuje primátor Prahy Bohuslav Svoboda za „nešťastné“. Hovoří dokonce o možném vyvolávání strachu, byť zároveň připomíná, že problém nelze podceňovat.

Foto: Instagram Hnutí Konsent

Příspěvek hnutí Konsent v rámci kampaně proti sexuálnímu obtěžování a násilí v MHD

Článek

„Téma kampaně rozhodně smysl dává, ale její provedení je poněkud nešťastně uchopené. Problém obtěžování v městské hromadné dopravě nelze podceňovat, ale nevyřeší ho to, že budeme vyvolávat strach, nepřátelství a prohlubování genderových stereotypů,“ uvedl v reakci na dotaz Novinek primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Řeč je o osvětové kampani proti sexuálnímu obtěžování v MHD, kterou v polovině srpna rozjela nevládní nezisková organizace Konsent ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou (PID) na reklamních plochách, zastávkách a ve vozech pražské hromadné dopravy. Osm vizuálů upozorňuje na to, co všechno může být považováno za obtěžování a jak by na to lidé měli reagovat a nepřehlížet to.

Rozruch a kritiku ale vzbudily příspěvky, které organizace zveřejnila jako doplněk na svém instagramovém účtu. Konsent v jednom z nich uvádí, že „6 % procent cestujících bylo v MHD donuceno k pohlavnímu styku. To je víc než každý dvacátý člověk“, což je zavádějící.

Každý dvacátý donucen k pohlavnímu styku? Kampaň proti obtěžování v MHD zavání šířením poplašné zprávy

Domácí

Otázka pro respondenty průzkumu Úřadu vlády ČR z roku 2021, z nějž organizace vychází, tehdy ale zněla, zda se někdo „setkal/a“ s obtěžováním v MHD. Tudíž v případě oněch šesti procent nejde jen o oběti, jak to na první dobrou vyplývá, ale týká se i lidí, kteří byli takové události svědky.

Informace tak, jak ji hlásá grafika, by však v přepočtu na celou populaci znamenala, že bylo donuceno k sexu ve veřejné dopravě několik stovek tisíc lidí. Na to, že zavádějícím způsobem interpretovaná data mohou strašit lidi či snižovat důležitost problematiky, upozornili i někteří uživatelé sociálních sítí.

„Upravte ta čísla k realitě. Upozornili vás už na to. Jen tím shodíte super věc, kterou děláte,“ stojí v jednom z komentářů.

Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam, upozorňuje nová kampaň v Praze

Domácí

Organizace se brání, že vychází z výsledků studie Úřadu vlády z roku 2021, na niž transparentně odkazuje. Organizace to sama zpřesňuje až v komentářích pod příspěvkem, které si už řada lidí nerozklikne.

„Jedná se o oficiální velkou studii Úřadu vlády, který konkrétně tato data přesně takto komunikuje,“ sdělila dříve Novinkám mluvčí organizace Anna Hrábková, která doplnila, že vizuály se zavádějícími čísly jsou jen na internetu, fyzicky nikde prezentovány nejsou.

K úpravě, viditelnějšímu vysvětlení metodiky či stažení zavádějícího příspěvku organizace zatím, navzdory výzvám od sledujících na síti, nepřistoupila. V diskusi s komentujícími si Konsent stojí za tím, že nejde o žádné „zásadní zkreslení“.

„Nejde o žádné zásadní zkreslení - je stejně podlá lež jako ta původní infografika. Navíc schovat uvedení na pravou míru do diskusí pod infografikou je hnusný trik,“ reagoval další ze sledujících.

Střet zájmů u zelených? Spolek Nejedlové dostal miliony od agentury, co vede „kolega“

Domácí

Novinky požádaly o reakci také primátorova náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) či ministerstvo školství, jehož příspěvková organizace Dům zahraniční spolupráce poskytla Konsentu grant. Dům zahraniční spolupráce vede člen Strany zelených Michal Uhl. Ředitelka Konsentu Johanna Nejedlová letos jako nestranička vedla Zelené do evropských voleb. Jakýkoliv střet zájmů obě strany odmítají, jak již Novinky napsaly.

Místo Hřiba reagoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Vizuál, o kterém hovoříte, není součástí kampaně, kterou podpořilo hlavní města Praha, ROPID či dopravní podnik. Podpořená kampaň sestává z 8 plakátů, které byly prezentovány na tiskové konferenci na pražském magistrátu (dne 16. srpna 2024) a které jsou opatřené logy hlavního města a PID. Z toho důvodu nám nepřísluší uvedený vizuál komentovat,“ odpověděl Hofman.

Obecně pak dodal, že podpořená kampaň je „zcela žádoucí a potřebná“, protože jde o alarmující problém.

Ministerstvo školství se do vydání textu nevyjádřilo.

V Česku vzniklo první centrum pro oběti sexuálního násilí

Zdraví

Související články

Výběr článků

Načítám