Hlavní obsah

Mámu se nepodařilo ze sekty dostat, říká syn ženy, která zemřela po domácím porodu v Plasích

Plasy

Syn dvaačtyřicetileté Lindy, která zemřela po domácím porodu v Plasích na severním Plzeňsku, je zdrcený. Trápí ho, že se nepodařilo matku dostat z vlivu vůdce sekty Lukáše Stančíka. „Ona ho naprosto obdivovala a vždycky jeho chování ospravedlňovala,“ připouští Lucián, jenž si přál uvést pouze své křestní jméno.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Centrum Ohnivý drak v Plasích na severním Plzeňsku

Článek

Stančík nepracuje a aktuálně žije s komunitou v centru Ohnivý drak v Plasích. Prohlašuje se za boha a zve všechny do „pole čisté lásky“. Jenže ve svých videích je často vulgární, hrubý a útočný.

„Dlouhou dobu jsem si myslel, že je to neškodný blázen. Ale máma jím byla strašně ovlivněná,“ podotýká devatenáctiletý mladík.

Sílu manipulace si uvědomuje až zpětně. „Nejspíš je to tím, že máma se ke mně chovala pořád stejně. Na první pohled by nikdo nepoznal, že je něco špatně. Teď mi ale přijde, že poslední dobou působila unaveně, vysíleně a zmateně. Přišlo mi, že za uplynulý rok nebo dva hodně zestárla,“ líčí Lucián.

Policie zasahuje v sektě na Plzeňsku, kde došlo k tragickému domácímu porodu

Krimi

S matkou bydlel do svých patnácti. Vypráví, že si spolu vždycky rozuměli, ač viděli svět odlišně. „Pořád jsme měli úžasný vztah. Jezdila na rodinné oslavy, svátky, nevynechala ani můj maturitní ples. Se mnou i babičkou byla přes telefon v intenzivním kontaktu. Chci si ji pamatovat hlavně jako strašně hodného člověka. Byla empatická, obětavá a vždycky stavěla ostatní před sebe. Pomohla spoustě lidem,“ zdůrazňuje.

O to víc ho trápí video, které nedávno zveřejnil Stančík. Ve vysílání prohlásil následující: „Rok jsem tahal Lindu ze sr*ček. Na jednu stranu je lepší, že umřela, než ten hnidopich, kterej tady furt byl zamotanej v palici, škodolibej. To bylo odporný. Tady ji budou opěvovat lidi, který ji ani neznali… Jé, chudák Linda. Kdyby aspoň viděli, jaký život s ní byl.“

Lukáš Stančík v živém vysílání mluví o Lindině smrtiVideo: Ohnivý drak

Uvedená slova hodnotí Lucián jako zcela bezcitná. „Máma Stančíka považovala za svého přítele. On přitom žil z jejího invalidního důchodu a pak se o její smrti takhle vyjádřil,“ nemůže uvěřit mladík.

Prožívá směsici různých pocitů, od hlubokého zármutku až po vyčerpání. „Cítím strašnou bezmoc,“ přiznává Lucián. Jeho matce chtěli pomoci nejbližší, kamarádi i známí. „Po její smrti se mi ozvalo spoustu jejích přátel, se kterými ukončila kontakt poté, co se jí snažili ukázat, jaký je Stančík člověk. Bohužel se to nepovedlo,“ zalituje.

„Marian působí jako v hypnóze“

Okolnosti domácího porodu stále vyšetřují kriminalisté. Ve věci už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání ublížení na zdraví z nedbalosti. Nikoho konkrétního dosud nestíhají. Podle dosavadních informací nevyšla ženě placenta, následně pacientka vykrvácela. Tento týden zasahovala policie v Plasích znovu a prováděla domovní prohlídku.

Novorozená holčička Evelínka prozatímně skončila v přechodné pěstounské péči. Její otec Marian o ni bojuje. Odmítl, že je součástí sekty. O komunitě mluví jako o své rodině, kde mezi členy panují krásné vztahy.

Redakce hovořila s Marianovým bratrem Radovanem, jejž neštěstí také velmi zasáhlo. „Je nám z toho neskutečně smutno. Vždyť to takhle vůbec nemuselo dopadnout,“ je přesvědčený 47letý muž. Střídavě žije v Plasích a Praze.

Vždy považoval bratra za slušného, spolehlivého a pracovitého člověka. „Jenže se mu rozpadlo manželství a prožíval osobní krizi. Potom potkal Stančíka, který ho postupně zmanipuloval, a on se změnil,“ pokračuje.

Dítě po tragickém porodu v Plasích jde k pěstounům, otec o něj bude bojovat

Domácí

Marian přestal pracovat, odcizil se blízkým a do jeho domu se nastěhovali členové komunity. Vzniklo zde centrum Ohnivý drak. „Stančík ho napřed bombardoval láskou, že je unikátní bytost. Bratr je velmi citlivý, ale spíš uzavřený. Teď získal zdánlivě přítele, psychologa i duchovního v jednom. A k tomu ještě partu kamarádů,“ vysvětluje Radovan.

Komunitu považuje jednoznačně za sektu, jejíž vůdce si u lidí nejdříve získá důvěru a pak je začne ponižovat a trestat za různé prohřešky. „Lindu tam psychicky týrali. Natočená videa, která Ohnivý drak zveřejnil, jsou toho důkazem. Když měli Linda a Marian jiný názor, vyzýval je Stančík, ať spáchají sebevraždu. To je přece neskutečné,“ zlobí se muž.

Před Stančíkem bratra varoval a poukázal na jeho dřívější působení v Opočně. „Ale Marian působí jako v hypnóze. Vůbec ho nepoznáváme,“ říká Radovan, podle něhož je rodina znesvářená.

Jako hlavního viníka neštěstí vidí právě Stančíka. „Vždyť on je naočkoval těmi svými nesmysly. Linda měla v minulosti vážné zdravotní problémy, ale bohužel nechodila k lékaři na všechna potřebná vyšetření,“ odmlčí se. V současnosti má velký strach o svou neteř Evelínku. „V žádném případě se nesmí do sekty dostat. To by bylo něco hrozného,“ uzavírá.

Ledový muž Wim Hof. Světově známý guru pro psychickou pohodu týral svou ženu a děti

Zahraniční

Výběr článků

Načítám