Hlavní obsah

Maláčovou vyzve v souboji o Lidový dům Dienstbier

Sociální demokraté budou v sobotu volit nové stranické vedení, které má znovu zkusit odpíchnout stranu ode dna ve volebních preferencích. Kandidaturu již oznámila minulý týden exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O vedení sociální demokracie se chce pokusit i někdejší ministr pro lidská práva a legislativu a exsenátor Jiří Dienstbier. Současný předseda SOCDEM Michal Šmarda po dalším slabém výsledku strany v krajských a senátních volbách rezignoval.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Jiří Dienstbier na schůzi Senátu v červenci 2019

Článek

„S Janou Maláčovou se shodneme na tom, co chceme dělat v socio-ekonomických tématech, jako je například dostupné bydlení. Na čem se neshodneme, je strategie, jak k tomu dojít,“ řekl Novinkám a Právu ke své kandidatuře Jiří Dienstbier.

Do souboje se rozhodl jít teprve uplynulou sobotu, když se nenašel nikdo, kdo by byl alternativou k Janě Maláčové. „Chci se spojit se stranami, jako jsou Zelení nebo Budoucnost, ona s antisystémovou levicí nebo národně konzervativními stranami, jako je Stačilo!,“ tvrdí.

Jana Maláčová ale tvrdí, že spojování se Stačilo! šéfky komunistů Kateřiny Konečné není na pořadu dne. „Můj plán je postavit SOCDEM na nohy, ta dvě procenta nejsou normální. A pak vytvořit širokou alianci proti ožebračování lidí,“ uvedla pro Novinky a Právo Maláčová.

Foto: Petr Horník, Novinky

Jana Maláčová

„Jiří Dienstbier chce pokračovat v politice Michala Šmardy a já si myslím, že takhle to dál nejde,“ dodala.

Maláčová kandidovala do vedení strany již v roce 2021, když strana vypadla ze Sněmovny. Jí samotné se podařilo relativně uspět a v hlavním městě vytáhnout výsledek z jednoho procenta na čtyři procenta. Straníci jí tehdy vyčítali, že je příliš spojena s vládou Andreje Babiše, v níž byla ministryní. Dienstbier zase seděl ve vládě, ve které byl Babiš ministr financí.

Maláčová chce být předsedkyní SOCDEM

Domácí

Související články

Maláčová chce být předsedkyní SOCDEM

Zájem kandidovat na předsedkyni SOCDEM oznámila Jana Maláčová, která byla v minulosti místopředsedkyní strany a ucházela se i o vedení. V roce 2021 ji porazil...

Výběr článků

Načítám