Hlavní obsah

Maláčová: Chci, aby se levice v Česku domluvila

Bývalá ministryně práce Jana Maláčová v sobotu kandiduje na předsedkyni SOCDEM s návrhem, aby se strana pokusila vytvořit spolu s komunisty českou obdobu francouzské Národní lidové fronty. Kandidovat by za ni měl každý, kdo chce bojovat za pracující, včetně odborů. Maláčová to řekla v rozhovoru Novinkám.

Foto: Petr Horník, Novinky

Jana Maláčová

Článek

Kandidujete na šéfku SOCDEM s tím, že chcete vytvořit koalici levicových stran do sněmovních voleb v příštím roce. Hodláte tedy jednat i se Stačilo!?

Sjezd by měl především dát jasnou zprávu, a to, že ODS škodí této zemi a SOCDEM je proti této vládě. Tato vláda nezvládnutou inflací uskutečnila obrovský transfer z kapes nás všech ve prospěch pár vyvolených. Chudneme úplně nejvíc z celé Evropy, to už nesmí pokračovat.

Druhá jasná zpráva sjezdu by měla být, že pokud budu zvolena, udělá SOCDEM všechno pro to, abychom tuto vládu porazili. A na to potřebujeme odpovídající politickou strategii.

A tím se vracíme k otázce, zda chcete jednat se Stačilo!?

Pro Sociální demokracii musí být inspirací postup, který zvolila levice ve Francii, která se sjednotila pod Novou lidovou frontu. Dokázali překročit animozity a domluvit se na tom, co je podstatné. To mají být klasická levicová témata, jako jsou mzdy, spravedlivé důchody ale i daně, levnější bydlení, budování škol, školek, že potřebujeme hospodářskou politiku, která bude produkovat hospodářský růst a nebude likvidovat malé a střední podniky. Budu primárně řešit problémy a starosti lidí a ne bank a energobaronů, jak to předvádí tahle vláda.

Přebarvená KSČM. Za Stačilo! kandidují v drtivé většině zase jen komunisté

Krajské volby

Důležité téma je ale i bezpečnost, zvlášť když na Ukrajině zuří válka kvůli Rusku. Nevadí vám, že komunisté, kteří tvoří Stačilo!, odmítají naše členství v NATO?

Členství v NATO není téma, jsme v něm a budeme. Zahraniční politika nesmí ale mít přednost před domácí a na tu je potřeba se soustředit. Vrátit naší zemi ekonomický růst a prosperitu.

Nevadí vám ani to, že komunisté odmítají pomoc Ukrajině ve válce proti Rusku?

Můj názor je konzistentní. Bylo správné, že jsme Ukrajině proti ruské agresi pomohli. Poslední zprávy jsou, že by ukrajinská vláda chtěla jednat s Ruskem o míru, v tom musíme Ukrajinu podpořit. Nejen Česká republika, ale i Evropská unie jako diplomatická velmoc. Musí se pro Ukrajinu vyjednat spravedlivý mír.

Co budete dělat jinak než dosavadní předseda SOCDEM Michal Šmarda? Hovořila jste o tom, že přinesete do strany radikální změnu. Jak si to představit?

Sociální demokracie je protivládní strana. Nebudeme dělat z neochoty se dohodnout ctnost. Politika nemá být projev narcismu. Lidé si vybírají a platí své politické zástupce, aby našli řešení. Chci klást důraz na výkon a na činy. Sociální demokracii chci pořádně řídit. Budu se rvát za každého pracujícího člověka. To je ta základní změna.

Zoufalá SOCDEM šilhá po spolupráci s KSČM, která vstala z mrtvých

Parlamentní volby

Hlavní soupeř je tedy vláda. A co je hnutí ANO? I s ním měla SOCDEM v minulosti problematický vztah. Do vlády byste s ním šla?

Tak to děkuji za důvěru, jestli už se mám vyjadřovat ke skládání vlády. Ale přece jen bych to brala postupně. V sobotu nás čeká sjezd, kde se ucházím o funkci předsedkyně. Pak je potřeba dát dohromady Lidový dům a strategii ke znovuzískání důvěry voličů. Pokud toto všechno zvládneme a ve volbách do Poslanecké sněmovny sociální demokracie uspěje, můžeme se bavit o tom, s kým sestavovat koalici.

O křeslo předsedy se utkáte s bývalým ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. V SOCDEM zastupuje jiný proud než vy. Byla byste ochotná si ho vzít do týmu místopředsedů?

Myslím si, že Jiří Dienstbier je pokračovatelem politiky Michala Šmardy. Podle mě je to politický směr, který nadřazuje přání nad realitu a má podporu dvou procent občanů.

Projekty Šmardy i Dienstbiera se přece podobaly vašemu, i oni oslovili v evropských a krajských volbách další levicové subjekty, jen vyjma komunistů…

Rozdíl je, že já chci, abychom se dohodli napříč levicovým spektrem včetně odborářů. Situace pro levici není dobrá. Chci, abychom se domluvili, soustředili se na to, co je pro nás důležité, nikoliv na to, co nás rozděluje. Musíme potlačit animozity a orientovat se na řešení.

Francouzská levice ukázala dobrý postup.

O týmu místopředsedů SOCDEM máte také jasno?

Ano, tým mám sestaven. Grémium bych chtěla malé a akční. Ale nejdříve to chci sdělit svým spolustraníkům. Jako prvního místopředsedu bych chtěla Lubomíra Zaorálka.

Před sněmovními volbami v roce 2021 jste spolupracovala i s bývalým předsedou Zelených Matějem Stropnickým. Oslovila byste ke spolupráci i jeho?

Neplánuji pokračování „husté dvojky“ (tak se Maláčová a Stropnický nazývali na videích - pozn. red.). Ale Matěj Stropnický je velmi politicky zkušený člověk i přední levicový intelektuál. Postup francouzské levice implikuje, že každý, kdo chce bojovat za pracující a věří v ideály, že si mají lidé pomáhat a prachy nemají rozhodovat o všem, má být zapojen.

Komunisté rostou. Pomohlo jim Stačilo!, ale možná jen dočasně, míní experti

Volby

Výběr článků

Načítám