Hlavní obsah

Lužnice pod Rožmberkem zaplavuje okolí. Pod vodou je kemp i zahrady

Řeka Lužnice jde podle očekávání nahoru. Voda se pomalu vylévá do okolí a zaplavuje první obce, které jsou podél toku a pod rybníkem Rožmberk. V obci Lužnice je vyplavený kemp a voda se valí i do zahrad kolem domů, které stojí cestou k mlýnu. Tu hasiči ve středu zavřeli. Lidé se odtud sami evakuovali.

Stoupající LužniceVideo: Lucie Kándlová, Novinky

Článek

Zdeněk Radosta provozuje v Lužnici kemp. Zatímco v úterý byl ještě na suchu, ve středu dopoledne byl už pod vodou. Jako většina obyvatel obce i on stál na mostě a stoupající hladinu pozoroval.

Foto: Lucie Kándlová

Místní pozorují stoupající Lužnici.

„Pokud to stoupne o víc než třicet centimetrů, tak už to půjde dovnitř do baráku. Všechno jsem odtud odvezl, před dveřmi mám pytle s pískem. V roce 2002 jsme tu měli vodu pod okna,“ řekl ve středu před polednem Zdeněk Radosta.

Foto: Lucie Kándlová

Zaplavený kemp v Lužnici

Voda z řeky zaplavila i cestu vedoucí k mlýnu a několik zahrad podél toku. Hasiči cestu proto ve středu uzavřeli. Lidé z domů a chat, které jsou v tomto místě, sami včas odešli. „Kamarádka tam má chatu, chtěla jsem se podívat, jak to tam vypadá, ale už je tam páska se zákazem vstupu, tak tam raději nepůjdu,“ řekla žena, která do Lužnice přijela z Lomnice nad Lužnicí a dodala, že u nich je zatím vše v pořádku.

Foto: Lucie Kándlová

Uzavřená cesta k mlýnu podél řeky Lužnice

Odtok rybníku Rožmberk se zvýšil, ale stále do něj přitéká víc vody. Ve středu odpoledne z něj odtékalo asi šedesát metrů krychlových za vteřinu. Voda z něj přetéká i bezpečnostním přelivem. Díky tomu se ale pomalu rozlévá do krajiny a neměla by tak přijít rychlá povodňová vlna, která během chvíle zaplaví domy. „Jedná se o specifickou situaci a není to tak, jako kdyby voda tekla nějakým potrubím a ve velké síle a rychle někam dorazila,“ řekl Martin Kuba (ODS), jihočeský hejtman.

S obavami sledují stoupající hladinu také ve Veselí nad Lužnicí, které leží na soutoku řeky Lužnice a Nežárky. K evakuaci zatím nedošlo. Podle starosty města Víta Rady (BEZPP, za Jihočechy) k ní dojde v momentě, kdy by se řeka Lužnice začala dostávat přes protipovodňové zábrany, které mají odolat padesátileté vodě. K překonání zábrany chybělo ve středu kolem poledne 80 centimetrů.

Král rybníků děsí obyvatele Lužnice. Někteří narychlo opouštějí své domovy

Domácí

Výběr článků

Načítám