Hlavní obsah

Lužnice je na třetím stupni. Zaplavila asi 30 domů a chat

Aktualizováno

Na řece Lužnici platí stále třetí povodňový stupeň. V obci Lužnice, která je hned pod rybníkem Rožmberk, zaplavila řeka zahrady, místní kemp a asi třicet domů a chat, které stojí přímo u břehu řeky směrem k mlýnu.

Lužnice je stále na 3. povodňovém stupniVideo: Lucie Kándlová, Novinky

Článek

„Majitelé odtud včas odešli. Odvezli i zvířata. V této oblasti je vypnutý proud. Máme v terénu policejní hlídky i hasiče kvůli rabování. S lidmi se zatopených objektů jsem v kontaktu,“ řekla starostka obce Lužnice Tereza Širhalová.

Podle prognóz by řeka Lužnice měla v následujících dnech klesat. Lidé by se do svých domovů mohli vrátit po víkendu.

Manželé Radostovi bydlí hned u břehu řeky. Voda jim zaplavila zahradu, dostala se do sklepa. „V domě ji naštěstí nemáme a doufáme, že to tak zůstane. Kdyby nás stěhovali, tak ani nevíme, kam bychom šli. Na zahradě úplně nezáleží, hlavně že to nemáme v baráku,“ řekla ve čtvrtek dopoledne Marie Radostová s tím, že v roce 2002 byli evakuováni. „Tolik vody teď nebude,“ dodala seniorka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Rozvodněná řeka v Suchdole nad Lužnicí

Hladinu se v minulých dnech snažil regulovat Rožmberk, tam nyní voda přetéká přes bezpečnostní přeliv. Naštěstí klesá přítok Lužnice, Nežárka. Podél řeky jsou v obcích postaveny protipovodňové zábrany a Lužnice se vylévá v místech, která nejsou hustě zastavěna.

Veselí nad Lužnicí ve čtvrtek odvolalo evakuační pohotovost, řeka nestoupne tak vysoko, aby bylo nutné obyvatele evakuovat. Ve městě jsou postaveny bariéry, které by měly padesátiletou vodu udržet.

Ze 40 centimetrů více než tři metry. Otovice se vyrovnávají s řáděním říčky Stěnavy

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám