Hlavní obsah

Litovel: Povodeň přišla před půlnocí, bylo to rychlé. Ještě jsme se nedostali domů

Někteří obyvatelé zatopené Litovle na Olomoucku se dosud nemohli vrátit do svých domovů, protože je tam nepustila vysoká hladina vody. Jde o místní, kteří žijí na kraji takřka desetitisícového města. Shodně tvrdí, že nynější povodeň je stejná jako ta v roce 1997. Přišla v neděli před půlnocí.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Řidič Vladimír se brodí ke svému domu v zatopené Litovli na Olomoucku.

Článek

„U nás přišla povodňová vlna kolem půl dvanácté v noci. Bylo to dost rychlé. V bytě v přízemí nedalekého domu mám odhadem takových 70 centimetrů vody, ale ještě jsem se tam nedostal,“ řekl Novinkám Čestmír Doseděl, který se právě brodil ke svému domu zatopenou ulicí, kde vznikl nový říční proud.

Voda se podle něj zatočila právě ulicí kolem jeho domu, roztekla se ale všude po okolí. Čestmír se tak podle svých slov nedostal ani do centra města, kde už ale nyní voda postupně opadává.

Zatím podle svých slov není ani schopen odhadnout škody ve svém domově, když se ještě nedostal dovnitř. Tak rychlou a silnou povodeň už ale zažil před sedmadvaceti lety, nikoli však v Litovli, kde žije posledních devět roků, nýbrž v Olomouci.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Povodeň zasáhla Litovel na Olomoucku.

To místní řidič autobusu Vladimír strávil v Litovli celý svůj dosavadní, sedmdesátiletý život, takže mohl srovnávat s předchozími záplavami v tomto městečku z let 1997 a 2002. Byly prý hodně podobné.

Sbírky na pomoc při povodních

Domácí

„Je to stejné jako v tom devadesátém sedmém a v roce 2002. Tentokrát jsme ale měli ještě štěstí, že tu vodu trochu pochytaly přehrady, že upouštěly rozumně a pomalu,“ soudí Vladimír.

Chválí hasiče i starostu

Stejně jako Čestmír chválí práci hasičů, kteří se snaží všem pomáhat. Uznání podle něj zaslouží i zdejší starosta Viktor Kohout. „Volá každé dvě hodiny, co máme dělat. Nebo když někdo potřebuje odčerpat vodu či pomoc hasičů, tak mu máme okamžitě volat,“ uvedl Vladimír, který je v pondělí jako řidič v práci, respektive v garážích autobusů, ale na svou pravidelnou služební jízdu tentokrát kvůli vodě vyjet nemohl.

Stejně tak se dosud nepodíval do svého domova. „Povodeň nás zasáhla v neděli kolem 22:15, ale k domu jsem se ještě doteď nedostal. Teď tam jdu, je tam manželka, která mi volala, že máme v domě přes metr vody a okolo baráku asi 40 čísel,“ přiblížil Vladimír, který se celé dopoledne věnoval svým pracovním povinnostem.

Na žádost starosty kontroloval stav vody na autobusové točně a možný průjezd aut i autobusů z Litovle. „My mu hlásíme, jak to tam na okraji vypadá, a on to pak volá na kraj. Doteď jsem viděl odjet jenom dva autobusy, jinak všichni řidiči stojíme v garážích,“ doplnil Vladimír.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Povodeň zasáhla Litovel na Olomoucku.

Hasiči podle něj zvládli náročnou práci ve městě včetně evakuace lidí, převozu dalších či odčerpávání vody z domů „v pohodě“. „Potřebovali jsme čerpat, zavolali jsme a hned tam byli. Pomáhají i další. Potřebujete pytel, potřebujete písek, potřebujete traktor? Všichni přijedou,“ dodal profesionální řidič.

Nenatočili jsme si vodu do zásoby. Nečekali jsme to

S problémy s pitnou a obecně tekoucí vodou se potýkala další obyvatelka okrajové části Litovle, kterou překvapila rychlost povodňové vlny v neděli v noci.

„Jde mi elektřina, ale nemám vodu. To je teď problém, ale je to naše chyba, protože jsme si nenapustili, i když nám to hlásili. Nečekali jsme, že to bude takhle moc. Mám ve sklepě po pás vody. Teď už se dostanu z baráku, ale ještě před hodinou to nešlo,“ řekla okolo 11. hodiny dopoledne Novinkám žena středního věku.

Právě s taškou a prázdnými lahvemi přebrodila lagunu rozprostírající se napříč ulicí, aby se dostala k sousedům a mohla si u nich napustit aspoň trochu pitné vody.

„V roce 1997 to bylo horší. Tehdy to bralo i silnice. Teď je voda asi o půl metru níž než tenkrát, mám doma rysku, takže mám porovnání. Navíc to nebylo dravé, natékalo to postupně,“ zhodnotila aktuální situaci.

Krizové linky povodně 2024

Krizové linky pro celou ČRKrajské krizové linkyKrizové linky neziskových organizací
Hasiči: 150Hlavní město Praha: 800 100 000Nonstop krizová linka Charity ČR: 737 234 078
Policie: 158Středočeský kraj: 800 440 430Infolinka k povodním Člověka v tísni: 778 403 413
Záchranná služba: 155Jihočeský kraj: 800 100 450Povodňová infolinka Diakonie ČCE: 242 487 826
IZS: 112Moravskoslezský kraj: 950 739 946
Liberecký kraj (informační linka HZS): 950 471 671

Záběry z dronu: Obec u Litovle odříznuta, dál už nikdo nesmí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám