Hlavní obsah

Lipavský zůstává ministrem zahraničí. Fiala jeho demisi nepřijal

Ministr zahraničí Jan Lipavský dál zůstává ve funkci. Oznámil to v úterý premiér Petr Fiala (ODS) po setkání, na které mu Lipavský přinesl svou demisi poté, co oznámil svůj odchod z Pirátské strany. Ta vládu opouští. Fiala jej přesvědčil, aby kabinet neopouštěl, a Lipavský demisi stáhl.

Živě: Vyjádření premiéra Petra Fialy po setkání s ministrem zahraničních věcí Janem LipavskýmVideo: ČTK

Článek

„Jsem rád, že po našem rozhovoru zůstává pan ministr členem vládního týmu. Pan ministr za mnou přišel na jednání s tím, že mi osobně donesl demisi. Já jsem ho nicméně požádal, aby si tento krok zvážil z mnoha důvodů, které pokládám za důležité,“ oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podle něj je Lipavský kvalitním ministrem zahraničí. Považuje za důležitou kontinuitu, zvláště v době, kdy nedaleko od českých hranic probíhá válka na Ukrajině a sílí napětí na Blízkém východě.

Fiala vyzdvihnul podobný pohled na zahraniční politiku. „Často tedy nemusíme věci konzultovat,“ dodal. „To jsem mu řekl a na základě toho se pan ministr rozhodl, že na demisi nebude trvat a bude pokračovat v mé vládě,“ oznámil Fiala.

Lídři ostatních stran ho podpořili

Pro setrvání Lipavského v kabinetu se vyslovili i lídři koaličních stran, tedy KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

Lipavský poté řekl, že ministrem zůstává jako nestraník. „Neztotožnil jsem se s obratem, který strana v minulých dnech učinila, proto jsem dnes ukončil své členství a mohu být nestranný. Svědomí mám čisté a vůči Pirátské straně jsem udělal vše, co jsem udělat měl,“ zopakoval Lipavský, proč v úterý odešel od Pirátů.

„Velice si vážím možnosti pokračovat ve vládě jako nestraník. To, jakou dělá zahraniční politiku česká vláda, není zásluha jen ministra zahraničních věcí, ale také premiéra Petra Fialy, který v Evropě ukázal, jakou roli může Česko hrát,“ dodal.

I podle něj je důležitá kontinuita. Hodlá tedy i nadále do konce volebního období hájit ve stejném duchu zájmy Česka ve světě. „Jsem rád, že český hlas bude dál znít v zahraničí stejně,“ uzavřel stávající šéf české diplomacie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jan Lipavský a Petr Fiala na tiskové konferenci

Lipavský odchází od Pirátů

Domácí

Piráti rozhodnutí Lipavského opustit stranu a zůstat ve vládě respektují, byť se někteří netají určitým zklamáním. „Pan Lipavský je dobrý ministr, velmi jsme bojovali, abychom ho navzdory všem prosadili do funkce. Nicméně z posledního vývoje mám smíšené pocity,“ řekl Novinkám například předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Senátorka Adéla Šípová (Piráti) věří, že bude dál svědomitě plnit svou úlohu. „Věřím, že nepoleví ve svých činnostech a třeba se mu konečně podaří přesvědčit ostatní kolegy ve vládě, že ratifikace Istanbulské úmluvy je ve prospěch naší země a konečně nás zařadí mezi země, které se zavazují spolupracovat na řešení otázky domácího násilí,“ uvedla Šípová.

V úterý má premiérovi doručit svou demisi i pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Do konce příštího týdne chce mít Fiala vládu v plném složení, do té doby by se měl někdo ujmout uvolněného ministerstva pro místní rozvoj a vystřídat na resortu průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), který míří na post eurokomisaře do Bruselu. Jméno kandidáta na místní rozvoj má vládní hnutí STAN dodat do konce týdne.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

Výběr článků

Načítám