Hlavní obsah

Lipavský: Velvyslancem nebudu, jsou to drby

Ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti) vyloučil, že by se chtěl stát po skončení mandátu velvyslancem. Spekulace v médiích podle něj nejsou podložené. Odmítl, že by to bylo součástí dohody o tom, že na postu ministra po odchodu Pirátů z vlády zůstane. Zda by mohl ve sněmovních volbách kandidovat v barvách jiné strany, zatím nekomentoval.

Foto: ČTK

Vyjádření premiéra Petra Fialy po setkání s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským

Článek

„Chtěl bych vyloučit, že mám zájem stát se velvyslancem nebo bych o to kdy usiloval. To se ve veřejném prostoru občas objevuje,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Lipavský.

Po odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše podali rezignaci i zbylí pirátští ministři - Michal Šalomoun a Jan Lipavský. Zatímco Šalomounovu demisi premiér Petr Fiala (ODS) přijal, Lipavského požádal o přehodnocení, načež demisi Lipavský stáhl.

Ke spekulacím nad tím, že by se po sněmovních volbách mohl objevit na velvyslanectví ve Velké Británii, Lipavský řekl: „To jsem také zachytil, tento drb, to mohu naprosto vyloučit.“

V pokračování na postu ministra jej, jak uvedl, podpořili zástupci zbylých čtyř koaličních stran. Po odchodu Pirátů z vlády Lipavský ze strany vystoupil.

Konečná jeho konání označila za zradu

Svoji případnou kandidaturu ve sněmovních volbách konajících se příští rok zatím neřešil, nechává to otevřené.

„Do budoucna ještě závěry nedělám. Je příliš brzy na to vůbec dělat takovéto rozhodnutí. Nechci vylučovat ani potvrzovat,“ řekl v reakci na otázku moderátora, zda je možné, že se jeho jméno objeví na kandidátce TOP 09 nebo jiné strany.

Lipavského setrvání na ministerském postu v pořadu kritizovala předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Vystoupení Lipavského z České pirátské strany a setrvání ve vládě označila za zradu. „Pro mě je těžko pochopitelné, že může být někdo takový vůbec ve vysoké politice,“ řekla.

V diskuzi se Lipavský a Konečná opakovaně ostře střetli, nešetřili vzájemnými výpady.

Ze SOCDEM vystoupil i Jakub Landovský

Domácí

Výběr článků

Načítám