Hlavní obsah

Lipavský už schytává jedovaté pirátské šípy

Sotva opustil ministr zahraničí Jan Lipavský pirátské řady, už mu vyčítají někteří bývalí souputníci neloajalitu nebo na jeho adresu trousí uštěpačné poznámky. Například členka širšího vedení pirátské strany Jana Michailidu poznamenala, že to odpovídá jeho „dosavadní politické trajektorii“ a prý vždy mířil k pozicím. Jiní mu připomínají, že do vlády jej dosadili Piráti a dosud mu to nevadilo, ale při větším vlnobití loď opouští. Jiní představitelé strany odchod i jeho setrvání v ministerské funkci respektují.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský na briefingu, 1. října 2024, Praha.

Článek

„Vnímám to pozitivně. Překryv hodnot pana ministra a pirátské strany nebyl tak významný, aby dávalo smysl na tomto spojení dále trvat. Jeho setrvání v pozici ministra mi dává smysl v kontextu jeho dosavadní politické trajektorie. I v pirátské straně mířil vždy velmi cílevědomě k pozicím, takže není divu, že v tomto počínání pokračuje i nadále,“ napsala Novinkám Michailidu.

Michailidu, která zastává i pozici členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, v minulosti vzbudila rozruch svým výrokem, že se vnitřně hlásí k původní, údajně demokratické, komunistické ideologii podle Karla Johanna Kautského. Strana se od ní distancovala, stejně jako když se loni zúčastnila Dní antikapitalismu, které pořádala marxisticky orientovaná Nadace Rosy Luxemburgové ve spolupráci se Socialistickou solidaritou.

Straníci ji nato zbavili funkce členky republikového výboru. Později byla do něj zvolena znovu. Zřejmě i na její adresu řekl Lipavský před pár dny, že by se Pirátská strana měla zbavit komoušů.

Lipavský odchází od Pirátů

Domácí
Foto: Piráti, Novinky

Pirátka Jana Michailidu

Zklamání z Lipavského kroků naznačil šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek: „Pan Lipavský je dobrý ministr, velmi jsme bojovali, abychom ho navzdory všem prosadili do funkce. Nicméně z posledního vývoje mám smíšené pocity,“ sdělil.

„Vzešel a odešel“

Senátorka Adéla Šípová, která má nominaci na předsedkyni strany, s ironickým nádechem poznamenala, že má aspoň Lipavský více prostoru prosadit ve vládě schválení Istanbulské úmluvy.

„Jan Lipavský ze strany vzešel a odešel. Já to respektuji. A pokud ho ujme nějaká strana a zůstane na ministerstvu zahraničí, tak budu ráda. Věřím, že nepoleví ve svých činnostech a třeba se mu konečně podaří přesvědčit ostatní kolegy ve vládě, že ratifikace Istanbulské úmluvy je ve prospěch naší země a konečně nás zařadí mezi země, které se zavazují spolupracovat na řešení otázky domácího násilí,“ sdělila Právu a Novinkám.

Europoslankyně Markéta Gregorová zalitovala, že Lipavský propásl možnost ukázat, že je týmový hráč.

„Jak sám píše, postupem let se začal odklánět od pirátského programu. Z tohoto úhlu pohledu je tedy odchod ze strany logický a oceňuji upřímnost. Mrzí mě jen, že k tomu přistoupil nyní, kdy se mohl ještě naposledy projevit jako týmový hráč. Ale je to na jeho posouzení, k jakým výsledkům takové rozhodnutí povede,“ uvedla.

TOP 09 má připravenou náhradu za Lipavského

Domácí

Za dobře odvedenou práci ministra pochválil další člen republikového výboru Tomáš Guth Jarkovský. „Nabídkám pokračovat se nedivím. Ale je to také nešťastné. Zejména se celou situací nese pachuť, včetně vyjádření ministra samotného, že se evidentně už delší dobu s Piráty rozcházel, ale očividně mu nedělalo problém za nás sedět ve vládě. Jakmile však přišlo větší vlnobití, pomyslnou loď opouští,“ napsal Novinkám a Právu.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí Lipavského opustit Piráty respektuje.

„Honzovo rozhodnutí vystoupit ze strany respektuji, stejně jako jeho dosavadní práci, a jsem rád, že měl jako poslanec a následně ministr za Piráty prostor profesně vyrůst a rozvinout potenciál. To, že setrvá ve vládě na poslední rok, je čistě na jeho rozhodnutí,“ napsal Novinkám a Právu.

Podporu vyjádřil Lipavskému také dosluhující hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který má rovněž nominaci na nejvyšší post ve straně.

„Je škoda, že takto výrazná osobnost odchází. A pakliže zůstane ministrem zahraničí, tak si myslím, že by neměly stranické půtky převážit nad celorepublikovými, a byl bych rád za to, když bude ministrem zahraničí,“ řekl Novinkám a Právu.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Související články

Piráti si odhlasovali konec ve vládě

Piráti si na svém fóru odhlasovali, že odejdou z vlády. Strana o tom informovala v pondělí večer na síti X. Hlasování probíhalo od pátečních 8 do pondělních...

Výběr článků

Načítám