Hlavní obsah

Lipavský: Demisi bych spojil s odchodem ze strany

Aktualizováno

Pokud si Piráti během víkendu odhlasují odchod z vlády, ministr zahraničí Jan Lipavský podá demisi. Spojil by ji ale asi rovnou i s odchodem ze strany. Lipavský to řekl novinářům během pracovní cesty do USA.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, podám demisi a pravděpodobně to bude spojeno s odchodem ze strany,“ řekl Jan Lipavský v úterý večer novinářům během krátkého vystoupení v New Yorku, kde je na pracovní cestě.

Celostátní fórum Pirátů bude o odstoupení od koaliční smlouvy hlasovat od pátku 27. září ráno do pondělí 30. září do 20:00.

Na otázku, jaká by byla jeho stranická příslušnost v budoucnu, odpověděl: „Není to fotbal, abych hrál dvě sezony za Spartu a pak tři za Slavii.“

Bylo to připravené delší dobu, tvrdí Michálek o odvolání Bartoše

Domácí

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý rozhodl, že odvolá z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), a to kvůli nespokojenosti s digitalizací stavebního řízení. Bartoš a jeho spolustraníci mluví o „vyhození“ Pirátů z vlády, Fiala ale zdůrazňoval, že chce výměnu jen na jednom postu, s ostatními pirátskými ministry je prý spokojen.

Bartoš uvedl, že předpokládá, že Piráti v této vládě končí. „Bavili jsme se jak s Janem Lipavským, tak i Michalem Šalomounem, vnímají to stejně. Pokud premiér řekne předsedovi koaliční strany končíš, tak je to vzkaz Pirátům: končíte. Je to vykopnutí Pirátů z vlády. Pokud jdou Piráti z vlády, tak kluci jdou s námi,“ řekl v úterý v podvečer v České televizi.

Nemůže podepsat všechno, co zaznělo od Pirátů

Na odpolední tiskové konferenci Piráti v Poslanecké sněmovně svorně okolnosti odvolání Bartoše označili za „podraz“ ze strany Petra Fialy. Ten totiž během ranní schůzky s Bartošem o případném odvolání nemluvil, ke kroku se rozhodl podle svých až poté a zavolal to končícímu šéfovi Pirátů a dalším koaličním partnerům krátce před brífinkem, kde o svém rozhodnutí informoval veřejnost.

Lipavský novinářům sdělil, že by se nedokázal podepsat pod všechno, co jeho pirátští kolegové prohlásili na tiskové konferenci ve Sněmovně. Proto také úvaha o odchodu od Pirátů.

„Neříkám, že všechno tam bylo špatně, ale myslím si, že celá interpretace vládnutí se posunula způsobem, který já už nejsem schopný hájit,“ dodal Lipavský.

Fiala odpoledne mimo jiné uvedl, že nevypovídá koaliční smlouvu a s ostatními pirátskými ministry je spokojený. Chtěl pouze vyměnit Bartoše.

Piráti ve vládě končí. Bartoš vyzve Lipavského a Šalomouna k demisi

Domácí

Záznam: Tisková konference pirátské stranyVideo: ČTK

Výběr článků

Načítám