Hlavní obsah

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si kvůli pondělnímu útoku na ukrajinská města předvolal na kobereček ruského velvyslance. „Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpadem lidstva,“ napsal Lipavský na sociální síti X v reakci na zasažení dětské nemocnice v hlavním ukrajinském městě Kyjevě ruskou raketou.

Raketa zasáhla kyjevskou dětskou nemocniciVideo: Reuters

Článek

Pondělní ruský raketový útok na několik ukrajinských měst a oblastí si podle tamních úřadů vyžádal více než čtyři desítky obětí včetně čtyř dětí. Ty zahynuly v metropoli Kyjevě, kam jedna z raket dopadla dokonce na dětskou nemocnici Ochmatdyt, kde se léčí také děti s onkologickými nemocemi.

V tomto zdravotnickém zařízení podle dřívějších informací médií zahynula lékařka a zřejmě příbuzný jednoho z pacientů. Další desítky lidí včetně dětí tam utrpěly zranění.

Český ministr zahraničí si kvůli útoku předvolal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského. Na ministerstvu s ním však jednal náměstek Jan Marian, Lipavský je v USA.

„Rozhodl jsem o předvolání ruského velvyslance. Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpadem lidstva. Dostal pokyn to v Moskvě vyřídit,“ sdělil v úterý Lipavský na síti X.

Ruské velvyslanectví v Praze v reakci na to ve svém prohlášení odmítlo, že Moskva útočila na civilní cíle v Kyjevě, a českou vládu obvinilo z šíření protiruských narativů.

„České ministerstvo zahraničí nevyslyšelo postoj ruské strany,“ uvedlo velvyslanectví, podle kterého Zmejevskij předal Marianovi prohlášení ruské diplomacie a ministerstva obrany k pondělnímu útoku na Ukrajině.

Prahu pak zastupitelský úřad obvinil, že je „hlásnou troubou“ Kyjeva a jeho západních podporovatelů.

Rusové znemožnili přednést český projev

Náměstek českého ministra v rámci úterního předvolání ruského velvyslance naopak předal Zmejevskému písemné znění projevu, který byl za Českou republiku připraven pro úterní zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Rusko tam ale jako nynější předsednická země Rady neumožnilo jeho přednesení.

„Česká diplomacie ho přesto ruské straně doručila v rámci předvolání velvyslance Zmejevského na MZV,“ sdělilo k tomu v úterní tiskové zprávě ministerstvo.

Masivní útok na Ukrajinu: Rusové v Kyjevě rozbombardovali největší dětskou nemocnici v zemi

Válka na Ukrajině

V projevu ministr Lipavský vyjádřil „hlubokou lítost a smutek nad útoky na dětskou nemocnici Ochmatdyt, stejně jako na několik porodnic v Kyjevě a po celé Ukrajině, které vedly k mnoha mrtvým a zraněným“.

Uvedl, že to, co se v pondělí stalo, je nepřijatelné a za hranicí únosnosti. Česko podle něj nejostřeji odsuzuje ničivé útoky spáchané Ruskou federací.

„Hrůzný spektákl neustálé smrti a destrukce způsobený očividnou agresí Ruska včera dosáhl nové temné kapitoly. Cílení na malé, nevinné a nemocné děti hypersonickými raketami je naprosto šokující,“ poznamenal v projevu Lipavský.

Připomněl, že útoky na civilisty a civilní objekty jsou válečnými zločiny a jakékoli takové útoky jsou nepřijatelné a musí okamžitě skončit.

„Bohužel, Rusko nadále zcela ignoruje mezinárodní právo i požadavky na trvalý a spravedlivý mír,“ doplnil ministr.

Ruského velvyslance si česká diplomacie předvolává na ministerstvo opakovaně. Letos v květnu byly důvodem kybernetické útoky na české instituce a kritickou infrastrukturu, v únoru pak úmrtí předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Bilance ruského útoku na Kyjev: Čtyři mrtvé děti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám