Hlavní obsah

Lipavský se narychlo vrací z USA. S vystoupením Pirátů z vlády nesouhlasí

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zkrátí svou cestu po USA, do Česka se vrátí v neděli, řekl České televizi. V pondělí se sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS) a zároveň podá rezignaci. Ministr nesouhlasí s vystoupením Pirátů z vlády. Ve straně skončí, do jiného politického subjektu vstoupit neplánuje. Objevovaly se spekulace, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za jinou vládní stranu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

Podle původního plánu se měl ministr vrátit do Prahy později. V New Yorku se měl účastnit bilaterálních jednání v OSN až do pondělí. Odtamtud se měl přesunout do Washingtonu, kde se měl účastnit jednání globální koalice proti ISIL.

Fiala v úterý oznámil, že se rozhodl navrhnout odvolání vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) k 30. září. Bartoš to označil za podraz vzhledem k tomu, že s ministerským předsedou jednal o několik hodin dříve a Fiala mu nic takového nenaznačil.

Ohrozili jsme peníze velkých kluků z ODS, řekl Bartoš o svém konci a omluvil se

Domácí

Premiérovi ve středu při jednání kabinetu potvrdil, že ve vládě Piráti končí, ačkoli o tom zároveň nyní několik dnů hlasují členové strany.

Šéf diplomacie už v úterý v New Yorku řekl, že od Pirátů odejde, neboť by nebyl schopen podepsat vše, co zaznívalo na tehdejší tiskové konferenci strany ve Sněmovně.

Například poslankyně Olga Richterová řekla, že slabý premiér podlehl kmotrům. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka tlačila premiéra k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Vyjmenoval ministry Martina Kupku, Zbyňka Stanjuru, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu a místopředsedu sněmovny Jana Skopečka. Všichni to odmítli.

Rozjíždí se hra o Lipavského

Domácí

Výběr článků

Načítám