Hlavní obsah

Lipavský odchází od Pirátů

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády, se stranou se prý také dlouhodobě v některých věcech názorově rozchází. Napsal to v úterý na pirátském fóru.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský na celostátním fóru České pirátské strany

Článek

„Respektuji výsledky hlasování o odchodu z vládní koalice a dnes ponesu svoji demisi předsedovi vlády České republiky. Zároveň platí, že se neztotožňuji s odchodem Pirátů do opozice a již také nebudu zastírat, že se v některých ohledech delší dobu se stranou názorově rozcházím. Stejně tak se neztotožňuji s řadou věcí, které zazněly minulý týden na tiskové konferenci ve Sněmovně. Proto přistupuji k tomuto kroku,“ napsal ve svém příspěvku, v němž požádal o ukončení členství.

Ve straně působil od roku 2015. Současně s tím podal rezignaci na člena správní rady Pirátského institutu.

Lipavský již minulý týden, kdy Piráti začali hovořit o tom, že odejdou z vlády kvůli odvolání svého končícího předsedy Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, avizoval, že v případě opuštění kabinetu odejde i ze strany.

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Domácí

K podání návrhu na odvolání Bartoše se rozhodl premiér Petr Fiala (ODS) minulé pondělí v souvislosti s problémovou digitalizací stavebního řízení. Piráti to pochopili jako „vyhazov“ z vlády a porušení koaliční smlouvy, odchod z kabinetu si odhlasovali v pondělí večer. Prezident v pondělí akceptoval návrh na odvolání Bartoše z funkce, v úterý se očekává demise zbylých pirátských ministrů, tedy Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Premiér Fiala v pondělí řekl, že si dovede představit, že Lipavský i po podání demise zůstane v kabinetu jako nestraník, když s tím budou souhlasit všechny čtyři strany vládní koalice. „Dovedu si představit, že by ve vládě pokračoval jako nestraník. Viděl bych v tom výhodu pro vládu a Českou republiku jako takovou. Je to člověk, který se za ty tři roky osvědčil. V resortu zahraničí je důležité navázání určitých neformálních kontaktů v zahraničí a kontinuita,“ řekl předseda vlády. Sejít se s ním chce v dalších dnech.

Lipavský v příspěvku zároveň poděkoval Pirátům za „všechny příležitosti, které díky nim získal“, ale také za přátele a zážitky.

TOP 09 má připravenou náhradu za Lipavského

Domácí

„Vždy jsem si vážil otevřené vnitrostranické diskuse, do které jsem rád vstupoval, promítal do ní své představy o fungování středové a liberální strany, a to včetně snahy o zásadní reformu vnitřního fungování,“ uzavřel s tím, že straně přeje hodně štěstí v novém směřování.

Piráti nyní řeší, jaký nový kurz si nastaví. Po několika neúspěšných volbách ke konci září rezignovalo celé předsednictvo v čele s Ivanem Bartošem, který stranu vedl zhruba 15 let. Nové vedení by si Piráti měli zvolit 9. listopadu.

Krátce po prohraných zářijových krajských a senátních volbách, kdy ještě žádná koaliční krize vrcholící nyní odchodem Pirátů z vlády nebyla, Lipavský Novinkám řekl, že se strana musí změnit.

„Strana čeká na spasitele. O slovo se ale musí přihlásit sám nebo sama. Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ uvedl tehdy Lipavský, za což si následně vysloužil od části členské základny kritiku.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

Výběr článků

Načítám