Hlavní obsah

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Vládní Piráty čekají po prohraných volbách a rezignaci vedení, včetně předsedy Ivana Bartoše, krušné časy. Podle pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského se strana musí zbavit „komoušů“ a vypnout pirátské fórum, kde se i veřejně odehrávají interní stranické diskuse, což mnohdy nemusí být ku prospěchu věci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pirátský ministr zahraniční Jan Lipavský

Článek

„Strana čeká na spasitele. O slovo se ale musí přihlásit sám nebo sama … Já na předsedu Pirátů kandidovat nemůžu, protože mám moc práce jako ministr zahraničních věcí. Navíc Piráti potřebují osobnost, která je teď sjednotí, a já dlouhodobě vím, že taková osobnost nejsem,“ odpověděl Lipavský na dotaz Novinek, zda se jakožto jeden z nejviditelnějších členů a jeden ze tří pirátských ministrů hodlá o funkci ucházet.

Podle Lipavského se strana musí změnit, uvítal by také vypnutí částečně veřejně přístupného pirátského diskusního fóra, na něž jsou Piráti hrdí a jde podle mnohých o nedílnou součást jejich fungování a politiky.

„Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ prohlásil rozhodně Lipavský, který se právě nachází na pracovní cestě v USA.

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Domácí

Funkci předsedy po zhruba 15 letech složil Ivan Bartoš v neděli po několikahodinovém jednání Republikového předsednictva. Spolu sním rezignovali i zbylí členové vedení. Učinili tak v reakci na krajské a senátní volby, v nichž Piráti propadli, když v krajských zastupitelstvech z 99 mandátů uhájili pouze tři, a to na Plzeňsku. Předtím se Pirátům nepovedly ani evropské volby, kdy obhájili jeden mandát ze tří.

Nové vedení by si Piráti měli zvolit 9. listopadu, do té doby stranu dále povede Bartoš a spol. Kdo bude o čelnou funkci usilovat, je zatím nejisté.

Stejně tak není zatím jasné, jak se Bartošova rezignace promítne do vládního angažmá Pirátů. Část členské základy totiž dlouhodobě volá po odchodu z kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS), právě účast v ní totiž podle nich může za nevalné výsledky ve volbách a nižší preference v průzkumech.

Lipavský současně poděkoval Bartošovi za jeho práci pro Pirátskou stranu i Českou republiku. „Vybudoval stranu od nuly, obětoval velkou část svého osobního života boji proti korupci, oligarchům a za transparentnost,“ dodal.

Bartoš: Bojím se, že jsme na trajektorii Slovenska a Maďarska

Krajské volby

Výběr článků

Načítám