Hlavní obsah

Lipavský: Babiš byl agent Bureš, dal jsem si práci a prošel spisy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok se domluvili na tom, že bude vedení Babiše jako agenta Bureše ve svazcích StB označeno za neoprávněné. Uvedl to dříve pirátský, nyní nestranický ministr zahraničí Jan Lipavský. V diskusi na CNN Prima News také řekl, že si sám spisy prostudoval a že „víme, že agent Bureš byl Andrej Babiš“.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Slovenský ministr vnitra se domluvil s předsedou nejsilnější opoziční strany v Česku, to je politikum. Měli bychom nazývat věci pravým jménem,“ řekl Lipavský.

Slovenské ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že s Babišem uzavřelo smír a uznalo, že byl v dokumentech StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Učinilo tak na návrh samotného Babiše, respektive jeho právníků.

Lipavský navázal na slova premiéra Petra Fialy (ODS), podle jehož vyjádření na síti X je smír „naprosto neuvěřitelná politická dohoda o Babišově spolupráci s StB, kterou uzavřel se spřátelenými politiky na Slovensku“. Ministr zahraničí slova o „spřátelených politicích“ v diskusi nerozporoval. „Vazby tam jsou zcela evidentní, vždyť to můžeme sledovat,“ uvedl Lipavský.

„Lžete, spekulujete,“ odvětil mu místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Podle něj došlo k dohodě mezi právníky slovenského ministerstva vnitra a Babiše, nešlo o politickou dohodu. „Premiér Fiala přestřelil. Mohl jste to uhladit a ještě jste si přidal,“ dodal Vondráček.

Lipavský si nicméně trval na svém, kvůli smíru se podle něj nikdy nedozvíme definitivní pravdu, kterou by přineslo rozhodnutí nezávislého soudu. Sám měl nicméně jasno.

„Dal jsem si tu práci. Našel jsem si archivní spisy, je to dekáda různých záznamů o schůzkách a výpovědích,“ pokračoval ministr zahraničí. „Je potřeba se podívat, co je v archivech StB. Uvidíte košaté záznamy o činnosti agenta Bureše. Víme, že to byl Andrej Babiš,“ uvedl Lipavský.

Babiš byl druhořadý agent StB, ve svazcích je oprávněně, říká šéf českého ústavu

Domácí

„Měl diplomatický pas, ačkoliv byl pouhým zaměstnancem Podniku zahraničního obchodu. V rámci komunistického režimu si cestoval po světě, zatímco zbytek národa byl zavřený za železným plotem. I to ukazuje, že měl privilegované postavení,“ popsal ministr.

„Dostáváme se na primitivní úroveň. Babiš byl zaměstnancem Podniku zahraničního obchodu. Žili v jiném režimu, střetávali se s agenty ve dne v noci. Samozřejmě že existují záznamy,“ reagoval místopředseda ANO.

Slovenská opozice vypracovala Lex Babiš. Chce, aby se jeho smír mohl vrátit k soudu

Evropa

Výběr článků

Načítám