Hlavní obsah

Limberský byl zproštěn viny v případu vydírání

Aktualizováno

Okresní soud v Karlových Varech zprostil Davida Limberského a jeho dva přátele viny z vydírání, když podle spisu vymáhali na poškozeném Lubošovi J. zpět peníze, které investovali do těžby kryptoměn. Čtvrtý obžalovaný dostal dvouletý podmíněný trest.

Soud exreprezentanta Limberského osvobodilVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Jediná věta. Je to nejšťastnější den mého života,“ komentoval verdikt bezprostředně někdejší fotbalový reprezentant Limberský. Pokud by byl uznán vinným, mohl dostat až pět let vězení.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Někdejší fotbalový reprezentant David Limberský (vlevo) a další z obžalovaných před začátkem soudního řízení

Jediný, kdo odešel od soudu s trestem, byl ze čtveřice obžalovaných pouze František Kohout. Dostal dvouletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky. Jak vysvětlil soudce Adrian Matúš, dvouletý trest je spodní hranice možného trestu za vydírání a tříletá podmínka je uprostřed mezi jedním a pěti lety, které mohl soudce zvolit. Kohout navíc nesmí pět let nosit zbraň, jeho pistole propadla státu a zaplatit má poškozenému pokutu sto tisíc korun. Další tři tisíce korun zdravotní pojišťovně.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Obžalovaní se svými obhájci před zahájením soudního líčení

Fotbalista Limberský se rozhodl investovat do těžby kryptoměn a společně se třemi svými společníky nakonec dal na pořízení těžební výpočetní techniky přes čtyři miliony korun. Těžba eutheria ale nešla tak, jak jim poškozený sliboval, a výnos byl nižší. Po neshodách s Limberským nakonec poškozený muž stroje na těžbu kryptoměn odpojil. Následovala schůzka v karlovarské kavárně, kde si měl Limberský a jeho společníci s Lubošem J. vyjasnit, jak se bude situace dál řešit.

Při schůzce ale Kohout ztratil nervy a poškozeného muže udeřil svou legálně drženou pistolí. Ostatní jej ale podle mínění soudu v tomto jednání nepodporovali, ale spíš ho krotili.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Obžalovaní čekají na rozhodnutí soudu

Podle soudu se tak neprokázalo, že by tři obžalovaní plánovali nátlak na poškozeného muže. A i chování Kohouta soud označil spíše za exces. Jenže tím, že muže skutečně udeřil zbraní a zbraní mu i hrozil, se podle soudu vydírání dopustil. Kohout se v úterý na místě odvolal, ostatní tři zproštění obžaloby se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce i zástupce poškozeného si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Olympionik v jízdě na saních vypovídal jako poškozený v kauze Limberský

Krimi

Výběr článků

Načítám