Hlavní obsah

Lídři chtějí Spolu i do sněmovních voleb, čeká se na lidovce

Předsedové a předsedkyně stran Spolu se chystají podepsat úmluvu, že půjdou do sněmovních voleb v roce 2025 opět společně. Zveřejnění záměru směrují k symbolickému datu 28. října, tedy Dnu vzniku samostatného československého státu. Vše ale závisí ještě na volbě předsedy lidovců, o němž rozhodnou účastníci sjezdu v pátek a v sobotu v Olomouci.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka po volbách do europarlamentu

Článek

Že se schyluje k podepsání proklamace, která vůli jít spolu stvrzuje, potvrdily Novinkám a Právu zdroje napříč stranami. Oficiálně si ale dali politici všech tří stran i jejich stranické sekretariáty v této věci mediální půst a plány nekomentují.

Vše stojí na tom, kdo bude novým předsedou lidovců. Do čela KDU-ČSL se hlásí hned dva politici, kteří pokračování Spolu ve sněmovních volbách propagují. Obhajující předseda Marian Jurečka straníkům slibuje, že dokáže vyjednat dobrá místa na společné kandidátce, jeho vyzyvatel Marek Výborný zase tvrdí, že role lidovců v rámci koalice Spolu je nezastupitelná a společným úkolem je vyhrát následující sněmovní volby.

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

Domácí

Třetí kandidát – senátor Jiří Čunek – tvrdí, že není pravda, že by v případě zvolení předsedou prosazoval vystoupení KDU-ČSL z koalice Spolu. „Na prvním místě bych prosazoval hodnoty a programové priority, které se lidovci zavázali chránit, včetně těch ekonomických. Je však na čase vrátit straně svébytnost a přestat dělat kompromisy na úkor voličů, jejichž důvěru ještě máme,“ uvedl na sociální síti X.

Právě jeho zvolení by ale spolupráci stran přinejmenším zkomplikovalo, ne-li zcela zhatilo.

Dohoda lídrů není závazná, jestli strany skutečně půjdou do voleb společně, rozhodnou až jejich stranické orgány.

Memorandum o společné vůli vytvořit předvolební koalici podepisovali Markéta Pekarová Adamová (TOP09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve stejnou dobu již před čtyřmi lety. Akt symbolicky rámovali právě státním svátkem a k podpisům došlo před sochou Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Tehdy je ke společnému projekt tlačilo zejména veřejné mínění a obava z propadlých hlasů menších stran. Lidovci totiž již odchod ze Sněmovny zažili a TOP09 v té době stejně jako oni rovněž oscilovala v průzkumech veřejného mínění na pěti procentech potřebných pro zvolení. Cílem koalice bylo porazit hnutí ANO a Andreje Babiše.

A s obdobným příběhem chtějí jít do voleb ODS s TOP 09 a lidovci i nyní. Oproti situaci před čtyřmi lety se ale do jejich plánů více propisují aktuální volební preference než tlak veřejnosti. Například KDU-ČSL se již několik měsíců drží na dvou procentech, do Sněmovny by se podle posledních průzkumů nedostala ani TOP 09. Podpora ODS se pohybuje kolem 12 procent.

Koalice Spolu poprvé kandidovala v roce 2021 a hnutí ANO porazila a sestavila vládu s pohodlnou většinou.

Pracujte a nevymýšlejte nové zákony, doporučil Fiala ministrům

Domácí

Výběr článků

Načítám